1. Pitanje broj: #13818

    Majka (72 god) ima problem sa štitnom žlezdom. Hormonski nalaz: T3=2.1 T4=111 TSH=8.05 Na scintigramu se uočava silueta uvećane, asimetrične i niže položene štitaste žlezde (bez retrosternalne propagacije) koja je polinodonozno izmenjena. Distribucija Tc-pertehnetata je nehomogena.Veliki palpabilni nodus u desnom lobusu oslabljeno vezuje radionukleid - HIPOFUNKCIONALNI NODUS. Nodusi u istmusu i u levom lobusu vezuju obeleživač - FUNKCIONALNI NODUS. Citološki nalaz: U dobijenom punktatu štitaste žlezde se nalazi velika količina koagulisanog inaktivnog koloida, brojni eritrociti i pojedinačne pravilne folikularne ćelije sa umereno obilnom citoplazmom i tamnim, pravilnim centralno postavljenim jedrima bez mitoza. Dijagnoza na osnovu punktata je: Struma colloides cystica glandulae thyreoideae.
    Možete li bar nešto "prevesti " na srpski od ovog priloženog u smislu : kakva je ovo "anomalija", da li je ovo opasno, kako se leči (endokrinolog je preporučio operativni zahvat, ali je ostavio mogućnost da ako se ne pristane na operaciju, da se monitoriše stanje u naredna 3 meseca; inače majka ne bi pristala na operaciju...), da li postoji neka terapija sa lekovima, dijetom ili slično. Zabrinut sam, jer ona oseća gušenje u tom delu vrata, zamor, nervozu, pojačani strah...
    Unapred zahvalan,
    Dragan Karadžić 

    Odgovoreno: 29. 10. 2008.
    • Vaša majka ima polinodozno izmenjenu žlezdu koja na osnovu punkcione biopsije nije maligno izmenjena (punktirani čvor je benigan). Lečenje ovako izmenjene u građi žlezde jeste operativno. U slučaju da to pacijent odbija preporučuje se periodično ultrazvučno praćenje. Takođe na osnovu vrednosti hormona koje navodite ona ima smanjenu funkciju štitaste žlezde (subklinički oblik: T3 i T4 normalni, TSH povišen) te je indikovano odrediti nivo antitela (TPO, TG, TR) i svakako razmisliti o započinjanju primene supstitucione/hormonske terapije.
      Ass.dr Milena Velojic Golubović

Komentari na pitanje: #13818

    • Molim vas za pomoc, evo vec 9 mjeseci imam problema sa stitnom zlijezdom. Koristim Levothyroxine .75mg jedan put dnevno. Ali stomak mi je jos veliki i izgledam kao 7 mjeseci trudnoce. Kilaza jos ne opada ni jedong grama strogu dijet imam samo voce i povrce sluzim.

Ostavite komentar