1. Pitanje broj: #13450

    Poštovanje,
    Moja majka je dijabetičar 25 god a i srčani bolesnik! Imala je operaciju na srcu: bypass 2x2002 godine. Pre operacije je konstatno upadala u hiperglikemije. Od tada kao da se ponovolo rodila! Međutim, zadnjih meseci nikako da izreguliše taj šećer! Ili je veliki ili mnogo mali! Na mikstardu 30 je , 2x dnevno! Kad god ode kod endokrinologa, uvek je isti savet. Ako je šećer veliki dodajte 1-2 jedinice ili ako je isuviše mali oduzmite! Pre par dana je 2x pala u hiperglikemiju! Prvi put u šetiri izjutra sa visokim pritiskom, a drugi put u 11 prepodne, takođe sa HBP, ali ovog puta je mnogo teško disala. Dosla je HMP i imala je loš EKG. Odvezena je u Radon, gde su tri puta uradili EKG i bio je dobar u smislu bez promena u odnosu na prethodne EKG-e u zadnjih nekoliko meseci. Doktor iz Radona je mišljenja da je srce dobro i da je sve posledica hiperglikemije i da treba da se posavetuje sa endokrinologom u vezi prelaska na neki noviji "analogni" insulin, koji kao to mnogo bolje reguliše.
    Molim Vas da nas posavetujete u vezi slučaja moje majke, jer nikako da izreguliše taj šećer kako treba, ili je mnogo dole ili je mnogo gore. Moram još da napomenem da je i stres uticao verovatno na celu njenu situaciju, jer mi je ćerka skoro umrla od tumora moždanog stabla a borba je trajala zadnjih 8 meseci!
    Molim Vas da date Vaše stručno mišljenje ili ako možemo direktno Vama da se obratimo na klinici?
    Unapred veliko hvala.

    Odgovoreno: 26. 10. 2008.
    • Poštovani, Ukoliko su vrednosti glikemije izuzetno neregulisane i nestabilne sigurno je da postoji potreba izmene terapije, u smislu izmene doze, režima davanja ili vrste insulina. Veće izmene terapije bilo bi bolje sprovesti u bolničkim uslovima. Potrebno je da dođete na kliniku da bi se zakazao datum prijema Vaše majke. Do hospitalizacje nastaviti sa starom terapijom uz manje korekcije doze prema vrednostima glikemije u vreme davanja insulina. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar