1. Pitanje broj: #13299

    Poštovana,
    na ultrazvuku je utvrđeno: Desni režanj štitaste žlezde uvećan promera do 23mm, sa dva hipoehogena, rubno izraženo vaskularizovana nodusa u dorzalnim i medijalnim partijama, veći do 15mm, kranijalniji, manji do 8,6mm. Levi režanj promera do 19,5mm sa dva izoehognija nodusa, veći do 10,9mm, rubno oskudno vaskularizovan. Povremeno imam osećaj u grlu kao da nešto stoji i blago guši.
    Možete li mi objasniti šta je to i šta znači ultrazvučni nalaz, te koje analize treba uraditi dalje, obzirom da mi je preporučena i provera hormonskog statusa zbog izostanka menstruacije u zadnja tri meseca.

    Odgovoreno: 24. 10. 2008.
    • Poštovana, Štitasta žlezda kako je ultrazvučno opisana ne bi trebalo da bude razlog bilo kakvih tegoba. Postoji više nodusa obostrano koji zahtevaju ultrazvučno praćenje na 6 meseci i eventualnu punkcionu biopsiju ukoliko pokažu tendenciju rasta. Neophodne su i hormonske analize, i ukoliko su one u redu, nije Vam potrebna bilo kakva terapija, jer medikamentozno lečenje nodusa je skoro potpuno bezuspešno. Ako svojom veličinom počnu da stvaraju tegobe, ili nakon nalaza biopsije, jedino definitivno rešenje je hirurška intervencija. ass.dr Milena Velojić Golibović

Ostavite komentar