1. Pitanje broj: #12749

  Poštovana dr,
  imam jedno pitanje koje je u vezi moga sina, on ima 19 god. i prije mjesec dana je išao da vadi krv i doktor mu je rekao da ima povišen šecer, ovdje u Americi je normalno imati do 100, a kod njega je 112. On je tog jutra prije odlaska vađnja krvi pojeo čokoladne pahuljice sa mljekom i jednu bananu, to je napravio iz razloga što se boji vađenja krvi i samo da ne bi išao, pa ga je njegov doktor poslao ponovo da izvadi krv da bude siguran  da li je od hrane ili ne.
  Molim za Vaše mišljenje, jer sam jako zabrinuta dok čekamo sad nove nalaze, inače on je normalne težine, većinom pije vodu, ne jede slatkiše, ne puši i ne pije i nema nikakvih zdravstvenih problema.
  Unaprijed Vam hvala!

  Odgovoreno: 20. 10. 2008.
  • Poštovana, Dijagnoza šećerne bolesti je veoma jednostvna i precizna. Potrebno je jedino odrediti jutarnje vrednosti šećere u krvi, našte, odnosno pre bilo kakvog obroka i posle prekonoćnog gladovanja, odnosno da večera ne bude posle 20h. Granične vrednosti su u celom svetu iste i iznose 7mmol/l, ili 126mg/dl u USA. Vrednosti preko ovih jasno govore o postojanju šećerne bolesti. Normalne vrednosti su od 3,6-6,3mmol/l. Ukoliko su vrednosti veće od 6,3, a manje od 7mmol/l, potrebno je uraditi OGTT (oralni glukoza tolerans test), koji se radi u svakoj ambulanti,kao i odeđivanje šećera, na osnovu čega se postavlja ili odbacuje dijagnoza bolesti. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar