1. Pitanje broj: #12551

    Draga doktorka,
    moje ime je Tijana i imam 24 godine. Pre 5 godina, (2003.) dijagnostikovana mi je uvećana štitasta žlezda, tj. na njenom desnom režnju (vidljiv spolja) pronađen je elastičan nodus 2 cm, pokretan pri gutanju .Tada su mi uradili T3, T4, TSH, Calcitonin koji su svi bili u granicama normale,osim TG koji je bio 450! Takođe je punkcijom izvađen sadržaj tamnomrke boje i rađen je patohistološki nalaz kao i scintigram žlezde tako da je dijagnoza bila: Struma nodosa. Još jedanput su mi radili punkciju u Beogradu i tako (koliko su mogli) izvukli sadržaj toga, tada mi je doktor rekao da ako se ponovo pojavi i opet naraste da ću morati na operaciju, ali NIKAD nisam nijedan lek popila za moj problem, nisu mi dali nikakvu terapiju. Baka mi je imala \"gušu\" i šećernu bolest, pa se plašim da se i to meni ne desi. Ugojila sam se, ali sam uspela da zdravom dijetom i vežbanjem da smršam, jako sam nervozna, u sledećem trenutku jako razdražljiva i extremno emotivna, tako da zaplačem kad gledam reklame. Jednom godišnje proveravam TG, tako da je posle 2003. kada je bio 450, bez ikakvih lekova 2004 bio 27, 2005. već 58,9, zatim 2006. 73,7 i pre nekoliko dana 72,1.
    Moje pitanje: da li Vi možete da mi preporučite neki čaj, lek....nešto što ja sama mogu da učinim za sebe, pored načina ishrane, operacije i slično? Napominjem da se od 2003, ne vidi na mom vratu izraslina, samo ultrazvukom i otprilike je 1 cm.
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 12. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Nodozna struma štitaste žlezde, odnosno postojanje čvrova u tkivu žlezde se ne može lečiti lekovima, i ukoliko su vrednosti hormona u granicama normale ne stvara bilo kakve smetnje, osim lokalno svojom veličinom. Kada nodus bude takve veličine da Vama stvara probleme, jedino definitivno rešenje je hirurška intervencija. Kako su rezultati punkcija bili do sada dobri, nema razloga za veliku brigu. Nodus od 2cm se sigurno može operisati, ukoliko mislite da je estetski problem ili Vam bilo kako smeta.

Ostavite komentar