1. Pitanje broj: #170792

    Postovani,

    Imam djevojcicu od 3 ipo godine. Pocela je da ide u vrtic sa nepune dvije i dosta fino se je privikla. Kada je bila pandemija i posto su zatvorili vrtic bile smo zajedno kuci tri mjeseca. Nakon sto se vrtic opet otvorio tete mi kazu da je bas tuzna da cesto place i samo trazi mamu. Kazu da nema problema sa drugarima da je jako socijalizovana dobra apsolutno"besprekorno dijete" da citiram uciteljicu ali evo vec nedelju dana iz cista mria place i trazi mamu. Jos jedna promjena izuzev odsustva zbog korone je to sto je tata vozi i dovozi iz vrtica a to se ranije nikada ali bas nikada nije desavalo jer su nam razlicite smjene . Prosto ne znam kako da se ponasam kazu mi da je to od prevelike ljubavi ili razmazenosti nzn sta da radim, objasnjavam joj da mora da ide jer mi moramo na posao i td td, al ona od popodne pocne da zapitkuje idem li u vrtic sad ja necu mama i td.....

    Jako je dobra devojcica i ima svoju rutinu od ujutro do uvece sve se zna tacno kad jede kad ide na spavanje kad seta i tako cim se probudi zna da ide u vrtic i pocne plakati. Pitam je uvece kako je bilo ona kaze lijepo igrala sam se sa drugarima niko je nije dirao ali eto nije mi rekla da je plakala i trazila mamu kako kazu tete. Ona se nikada ranije nije tako ponasala a tete kazu da se prosto izmori od placa i da je bas tuzna.

    Molim Vas za savjet

    Odgovoreno: 24. 06. 2020.
    • Poštovana, deca su izasla iz jedne rutine i to ih je poremetilo kao i nas odrasle. Ne javlja se samo kod nje ta reakcija, nemojte da se bojite, vecina dece reaguje slicno. Bili su sa roditeljima, tako se osecaju sigurno a sada se ponovo razdvajaju. Pri odvajanju se normalno javlja strah, anksioznost kod dece, samo je pitanje intenziteta straha. Tu ste vi kao roditelji  da je utesite, date podrsku. Bitno je da ona ne oseti da se ste vi u dilemi, da razmisljate da li da je posaljete u vrtic. Postavite se kao da je to jedina opcija, da je to dobro za nju, razgovarajte o vrticu na saljiv nacin. Bitno je da ne oseti nervozu i nesigurnoat kod vas. Recite joj da cete doci po nju, da mama i tata rade, ali kad zavrse sa poslom bicete zajedno i igrati se. Dobar roditelj je onaj koji neguje ali i "frustrira" dete u odredjenom stepenu, kako bi naucila da nesto treba da podnese. Jer kasnije bi mogla da pravi problem pri odlasku u skolu. Potrebno je da je pustite, koliko i vama bilo tesko. 

Ostavite komentar