1. Škripanje zubima u snu i veza sa psihičkim problemima

  Pitanje broj: #44106

  Imam sina koji ima 7 godina. Ima jako čvrst san ali u toku sna škripi zubima i  to se dešava već 2-3 godine. U zadnje vrijeme je baš učestalo. Vodili smo ga kod doktora opšte prakse ali je rekao da ne zna za tu pojavu. Ne primjećujemo da ima psihičke smetnje, djeluje nam psihički jako stabilan, odličan je u školi i trenira džudo.
  Kada je išao na sistematski pregled doktor je rekao da bi trebao da operiše krajnike jer su jako uvećani. Inače nije bolešljiv pa se dvoumimo za operaciju ali interesuje nas da li je možda to povezano sa škripanjem zubima.
  Pisali smo pedijatrima i oni su rekli da posjetimo školskog ili kliničkog psihijatra.
   
   
  Nije nam jasno zašto se to dešava i niko nam nije mogao dati informaciju o tome. Da li je potrebno da vodimo dijete psihijatru?

  Odgovoreno: 16. 11. 2009.
  • Poštovani,
   Škrgutanje zubima tokom spavanja ili bruksizam nije dovoljno razjašnjena pojava, ali je nekako uvreženo mišljenje da to ima veze sa psihološkim događanjima. Međutim, pokazalo se da mnogo više ima veze sa razvojem dveju vilica i formiranjem zagrižaja, pa je pre svakog psihologiziranja potrebno konsultovati dečjeg stomatologa. Sa druge strane, sigurnost, odličan uspeh, treniranje borilačke veštine nisu dovoljan garant da se dete subjektivno oseća zadovoljno i relaksirano, pogotovo ako svojim ponašanjem i uspesima u školi i sportu ne zadovoljava svoje potrebe već potrebe okoline.

Ostavite komentar