1. Pitanje broj: #52519

    Imam problem psiholoske prirode, tj moj sin. On ima 3 godine. Imam jos jednog sina koji je mladji od njega godinu i 5 meseci. Dok se drugi sin nije rodio, ovaj stariji je bio skroz srecno i nekako normalno dete. Od kad se mladji rodio, smenjuju se faze. Medjutim situacija se pogorsala. Pre nekoliko meseci kupili smo psa, i pre dva meseca, je boki krenuo u vrtic. Ne ide redovno jer se cesto tamo razboli. Problem je u tome sto je u zadnjih nekoliko meseci nervozniji, dosta. I poceo je da ima neke radnje koje ponavlja, a to je ispusta neke zvuke svaki izdisaj, nekad nesvesno, a nekad mozda svesno, to se bas glasno cuje, ja mislim da on to primecuje ali ne znam da li moze da kontrolise. Kad ga pitam sta je on nesto izmisli. Takodje nekoliko puta u toku dana se onako sav stegne i napne, zazmuri i stisne pesnice, ali ne besno nego kao da hoce nesto da izbaci iz sebe. Mnogo mi je zao, mi se trudimo da budemo sto bolji, nismo mnogo popustljivi ali nikad ga fizicki ne kaznjavamo, verbalno ne vredjamo, ne uskracujemo ljubav. Sigurno zna da je voljen. Ja mislim da je on mnogo vezan za mene, nikad nece da ide u vrtic, uvek placucka i pita kad ce doci mama. Tako da ga jos uvek ostavljamo samo po tri cetiri sata. O ovome ima bas puno, i znam da nemogu puno da pisem i ocekujem, ali htela sam eto da pitam nekog za neki praktican savet, posto sam ovde kod vas procitala nekoliko dobrih clanaka na temu decije psihologije. Hvala unapred, ivana

    Odgovoreno: 13. 02. 2010.
    • Poštovana,
      Iz vašeg pisam se ne može komentarisati o čemu se radi. Napominjete da je rođenje mlađeg pokrenulo drugačije ponašanje satrijeg, a onda ne raspoznajete jasno da li je to postao njegov ili vaš psihološki problem, što onda povlači i vaše drugačije postupanje. Pri tome niste se adaptirali ni na život sa 2 deteta, u porodični život uvodite još jednog člana, psa, koji bi trebao da ima neku svoju ulogu, možda da zameni nešto što vi mislite da ne pružate. Iako se sve to nagađanje, ponašanje vašeg sina ne spada u razvojno očekivano, mada pojava glasovnih i motornih tikova u tom uzrastu predstavlja očekivane i prolazne fenomene, pa vam savetujem da pre nego što nastavimo sapsihologiziranjem, dečaka snimite u takvom ponašanju i da ukoliko takvo ponašanje ne pokaže prilikom pregleda kod lekara, lekaru prikažete snimak ponašanja kako bi se mnogo jasnije sagledalo o čemu se zapravo radi i da li je potrebno neko dalje sagledavanje (eeg i sl.) ili samo porodično savetovanje.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #52519

    • Puno hvala na odgovoru!!! Samo da kazem da vec neko vreme moj sin to ne radi, i mislim da je to zato sto vec neko vreme ne ide u vrtic, jer je imao upalu uha, prehlada itd. . Hvala vam i na savetu. Potpuno ste u pravu za sve, moj muz i ja smo totalno nespremni usli u roditeljstvo i zreo zivot, i vrlo ste u pravu kad kazete da su deca razlog zato sto smo uzeli novog clana-psa, misleci da ce njima pruziti igru i zabavu, ne gledajuci dovoljno realno da ce nama oduzeti jos vise vremena. Ako se ovi njegovi tikovi budu ponavljali, oticicemo kod lekara. Nadam se da ce sve biti u redu. Mada mislim da nama treba neko porodicno savetovaliste. Jos jednom hvala puno i pozdrav.

Ostavite komentar