1. Pitanje broj: #4172

    Pocetkom decembra meseca 2007.god. nasem mladjem sinu, koji ima nepunih 9 godina, pojavili su se tikovi. U pocetku je samo zmirkao, a kasnije je uz zmirkanje dodao I zabacivanje glavom, levo-desno, kao da zabacijue kosu. U prvo vreme tikove glavom imao je nekoliko puta dnevno, ali su oni vremenom intenzivirani tako da su pocetkom januara meseca 2008.god. bili veoma ucestali i energicni, vise od deset puta u minutu. Dana 7. januara bili smo kod decijeg psihijatra koji mu je odredio terapiju ukljucivanja tableta Persen ( jedna tableta od 50 mg dnevno, u vecernjim casovima) i psihoreeduktivan i relaksacioni tretman kod logopeda. Nekoliko dana nakon ukljucivanja pomenute terapije tikovi su se skroz izgubili. To je trajalo oko mesec i po dana, a krajem februara meseca 2008.god. tikovi su se vratili, ponovo sa vrlo izrazenim zmirkanjem uz drmusanje glavom levo-desno. Ovog puta ti tikovi nisu dostigli intenzitet kao u prvom slucaju, ali su opet bili i energicni i ucestali i jos uve! k traju, s tim da nam se cini da su iz dana u dan sve slabiji. Terapiju nismo prekidali. Dana 16.03.2008.god. otisli smo kod istog lekara na kontrolu koji je umesto Persena preporucio koriscenje sirupa Eglonyl 2x 1 kafenu kasiku ( dete je tesko 22 kg) i nastavak sa vezbama reedukacije psihomotorike i relaksacije. Posto smo saznali da je sirup Eglonyl vrlo ozbiljan lek jer se koristi izmedju ostalog i za lecenje sizofrenije, interesuje nas da li postoje neke nus pojave koje bi mu mogle ugroziti zdravlje u nekom drugom smislu-stvaranje zavisnosti, pad koncentracije u ucenju, usporenost u kretanju ( trenira kosarku 3 x nedeljno) i dr. Mislimo da pravi uzrok zbog koga su nastali tikovi jos uvek nije pronadjen.

    Odgovoreno: 26. 03. 2008.
    • Poštovani, obzirom da je dečak uključen u terapijsko praćenje kod dečjeg psihijatra i defektološki tretman, pokušati ću da informacijama premostim period do sledećeg susreta, kada ćete pomenute strzčnjake otvoreno pitati u vezi svih dilema koje imate o lečenju vašeg sina. Najustaljenija osobina tikaova je da se periodično pojačavaju i slabe sa i bez terapije. Uključivanje lekova ima za cilj da produži vreme do eventualne ponovne pojave tikova ili da umanji njihovo ispoljavanje kada se pojave. Mehanizam delovanja je unutrašnji (preko centara za kontrolu pokreta u mozgu) i spoljašnji (smanjivanjem tenzije u odnosima sa roditeljima koji obično vrše nekontrolisani pritisak da dete kontroliše pokrete, što najčešće samo trenutno otklanja tikove, a generalno ih još više pogoršava). Ono što ja savetujem roditeljima je da u svakom slučaju odustanu od zahteva da dete ne ispoljava tikove, jer taj zahtev uz nailazeću potrebu da to čine, stvara veliku unutrašnju napetost deteta. Posebno je važno da roditelji obrate pažnju kako se ponašaju u periodu kada dete ne ispoljava tikove (prema njemu ili jedno prema drugom). Sa druge strane, sa detetom koje ima 9 godina, mnogo toga se može raditi i individualno (elementi "HRT" programa). Svakako je od koristi reedukacija psihomotorike, pogotovo kod dece sa nezrelom motorikom i izmenjenom kontrolom pokreta. Zbog podataka koje ste vi napisali (iznenadni početak (da li posle nekog stanja sa povišenom temperaturom??), energičnost u ispoljavanju), predložio bih da se dečaku uradi bris grla i nosa i određivanje antistreptolizinskog titra (ASTO) zbog eventualno imunološke pozadine pojave tikova. Upotreba neuroleptika (ili antipsihotika, što je veoma nesrećan naziv za ovu grupu lekova jer se ne upotrebljavaju samo za psihoze i shizofrenjiju) je uobičajena praksa i u svetu, ali su doze koje se prepisuju u lečenju tikova značajno niže od onih koje se propisuju za shizofreniju i imaju za cilj da pomognu u kontroli pokreta, što je u lečenju shizofrenije nus pojava. Eglonil (sulpirid) spada u grupu veoma pouzdanih lekova koji se široko upotrebljavaju i u psihijatriji (dečjoj i adultnoj), pa i pedijatriji u lečenju različitih gastrointestinalnih smetnji. Srdačno

Komentari na pitanje: #4172

    • Poceo sam da koristim eglonil 50 mg jednom na dan i treba da povecam na dva plus rivotril 1/4 tri puta sta mislite o toj terapiji?

Ostavite komentar