1. Pitanje broj: #40266

    Moja ćerka koje ima dvanaest godina nosi naočare (strobizam) . Često se dok je bila mala saplitala, nije znala koja joj je cipela leva a koja desna, oblačila odeću naopako. Kada je krenula u školu prilično neuredno je pisala i još teže čitala dugo sricala mešala i preskakala slogove. Problemi sa čitanjem su se i dalje nastavili ali smo sa tim nekako izašli na kraj iakoje za svoj uzrast sasvim normalno dete odličan djak, problem je nastao sa engleskim jezikom u petom i šestom razredu. Dosta slabo čita menja slova b i d tokom pisanja permutuje slogove iako je pročitala za raspust dosta knjiga (instistirali smo na čitanju da bi obogatila rečnik jer kada su joj reči poznate manje greši) . Sada je sa engleskim jezikom podbacila i dobila jedinicu iako je i za raspust radila a svakodnevno puno radi. Voli da gleda crtane koji nemaju tekst i imam utisak da su joj samo slike bitne a radnja i tekst su u drugom planu. Bistra je i prilično lepo rezonuje samo su joj jezici problem. Verbalno naučeno gradivo iako sporije sasvim lepo nauči. Inače drugo dete je po redu izmedju starije sestre i mladjeg brata koji su izuzetno dobri djaci. Da li je to disleksija i dali treba da se obratimo nekom lekaru?

    Odgovoreno: 05. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Da li je disleksija ili nije u krajnjoj liniji nije ni važno pre nego što vašoj kćeri ne bude omogućen detaljan defektološki pregled organizacije psihomotorike i razvojne praksije i kvalitetno pedagoško testiranje (najbolje kod kliničkog pedagoga kakvih ima u beogradu i nišu u institutu i klinici za mentalno zdravlje. To učinite bez oklevanja jer deca sa normalnom inteligencijem i smetnjama kao što su dispraksija, disleksija, diskalkulija, dizgrafija i dizortografija, mogu zbog tih smetnji u značajnoj meri biti u inferiornijem položaju na vršnjake ukoliko se putem pedagoških "by pass" intervencija ti problemi ne dovodu pod kontrolu.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #40266

    • Dipl. logoped Smilja Majević 12. 10. 2009.

      Molim vas, dijagnostiku i procenu disleksije, disgrafije, diskalkulije i disortografije rade logopedi!!!! Jedino se logopedi tokom svog osnovnog školovanja obučavaju za to! Obratite se logopedu u domu zdravlja ili se javite u zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju u ulici Kralja Milutina 52, u Beogradu! Smilja Majević, logoped

    • Zahvaljujem se na odgovoru. Lepo je kad je neko poslovan, odgovoran i precizan. Hvala!

Ostavite komentar