1. Pitanje broj: #36612

    Poštovani doktorke,
    Ja sam još uvek student, imam još 5 ispita, ali nemam ni snage i niti volje da to završim. Mislim da je to i osnova svih mojih problema. Moj najveći problem je odsustvo koncentracije. Bila sam odličan đak, lepo startovala na fakultetu, čak mi ni prosek nije loš, ali sada kada sam na kraju ja nemam više volje. Nije mi stalo, toliko sam odužila da godišnje dam 1-2 ispita. Inače sam student medicine. Kao da živim u snu, poslednje 2,3 god se osećam prazno, ni do čega mi nije stalo, ništa me ne raduje, ali ono što mene ubija je odsustvo koncentracije, čak ni članak iz novina ne mogu da pratim. Ne stignem do kraja teksta, a već sam zaboravila šta sam predhodno pročitala. To mi stvara ogromne probleme, a sve se završi nerviranjem i stanjima u kojima čak ne želim više ni da živim. Uvek problemi nastaju, kada počnem da učim, prođu sati a ja samo bledo gledam u knjigu. Inače u porodici niko ne boluje od psihijatrijskih bolesti. Molim Vas da mi odgovorite, jer mi je zaista, potrebna Vaša pomoć.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 17. 08. 2009.
    • Poštovana kolegenice,
      Svako može analizirati zašto baš pred kraj fakulteta odugovlačite dobijajući depresiju i čemu Vam sve to služi. Ja se time ne bih bavio (niti mogu ovako), ali mogu da se priupitam da li ste se ustvari ulenjili ili zaista imate depresivnu epizodu koju trebate prekinuti uz terapiju. U današnje vreme to nije pojava koja treba tako dugo da se održava jer se efikasno leči.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #36612

    • Trazeci resenje za svoj problem koji je drugacije vrste, naisla sam na tvoje pismo i u pojedinim delovima se skroz pronasla i izvini sto cu ovo reci ali tako mi je laknulo kad sam uvidela da nisam jedina koja se slicno oseca. A mislim na te depresivne faze, nedostatak volje, slabu koncentraciju itd. Imas moju podrsku i razmisljaj na nacin da je to sve prolazno, i pokusaj da uzmes knjigu i samo citas kao da citas casopis bez ikakve prethodne namere i priprema za ucenje. Prosto je uzmi i samo citaj. Barem 30-50% ces zapamtiti. Ja sam apsolvent na pedagoskoj a imam 29god i studiram tu vise vec 5god. Mozes slobodno da se nasmejes da ti bude lakse :-) ja sam se ulenjila i besna sam na sebe jer sam 2ve srednje zavrsila istovremeno kao odlicna, stizala sve bez napora, sa zadovoljstvom. Odmah nakon srednje, upisala knjizevnost na filozofskom i 2ve god. Bila najaktivniji student a onda prekinula i upisala visu, bila na budzetu, najteze ispite dala za uslov, a onda mi se desava zastoj... I tako da ne duzim, shvatas me sigurno. Sramota me od same sebe, oca i prijatelja, ali izguracu i taj diplomski. Sto je najgore u svemu, imala sam vec ponude za posao u struci i ljudi su cekali na mene a ja. . No coment. Ali, eto sve je za ljude. Meni je lakse sto sam ovo podelila sa tobom, a nadam se da ces i ti i svi koji citaaju, imati koristi. Poz.

    • Ja sam tek procitala clanak. Bila sam u potrazi po necega sta ce mi pomoci a moj je problem bas isti kao i tvoj. Ja sam iz Makedonije. Ucenica sa cetvrti razred sredne medicinske skole. I ja kao i ti nemam volje ni za sta. A najbolji sam dak u razredi. Bojim se da uzmem knigu u ruke. Uvek je tu pomisla da bice teska lekcija ili da je dzaba ucim. A tu je i odluka koju moram doneti sta cu da nastavim da studiram. Jos od prvi razred srednje skole pila sam antidepresive a jos nisam nasla resenje za moj problem. Nadam se da si bar ti sad bolje. Pozdrav...

    • Draga moja devojčice čitajući tvoj  članak videla sam sebe a i mnoge druge ljude. Ja sam student prve god. inače sam završila samo srednju školu i uvek mi je smetalo to kroz život. Nisam imala priliku a sad je imam da završim neku višu školu. Imam porodicu i puno obaveza, dešavale su mi se krizice ali idem dalje jer želim i ja to mogu! Pročitaj neku pozitivnu kjigicu npr. Luda knjiga za pametne ljude, ili ostati srećan u nesrećnom svetu ili knjiga koja donosi sreću ili najlepše misli! Veruj mi, al stvarno veruj pomaže!

Ostavite komentar