1. Pitanje broj: #34683

    Poštovani,
    Imam sina 2,5 godina i ne priča. Ima neku soju priča i neko pjevanje. Kada nešto treba vodi me do toga ili se agresivno ponaša dok god mu ja ne pronađem šta hoće. Jako je teško i meni i njemu. U vrtiću se ne druži djecom, samostalan je i ne interesuje ga. Razumije sve i čuje.
    Molim Vas da nam pomognete.

    Odgovoreno: 27. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Više od mene će Vam pomoći lekar koji može da pregleda Vaše dete (specijalista dečje psihijatrije, ali ne i psihijatar za odrasle), jer bez obzira što ima 2,5 godine nikako nije rano da se taj pregled izvrši jer ste me nekako sa 3 rečenice ubedili da je to zaista potrebno. Prvenstveno treba razdvojiti nekoliko mogućih razloga (stanja) zbog kojih može doći do disharmonije razvoja i njih treba sagledati objektivnim pregledom.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #34683

    • Miodrag Stanković 30. 08. 2009.

      Poštovana koleginice,
      drago mi je što pratite pitanja i odgovore iz oblasti dečje psihijatrije. Moje iskustvo, ali i preporuke iz vodiča dobre kliničke prakse govore da je, ukoliko je to moguće, potrebno obaviti prvo objektivan pregled dečjeg psihijatra ili makar psihologa. Uz poštovanje saradnika (a medicinski saradnici sa kojima sam ja u kontaktu su svedoci koliko uvažavam doprinos svake discipline na polju sagledavanja razvoja deteta) logoped nije kompetentan da u prvom aktu sagleda opšti psihomotorni razvoj deteta i isključiti neka stanja koja nisu uže polje rada logopeda. Sa druge strane, logopedi i sami upućuju decu dečjem psihijatru kada procene da problem deteta prevazilazi terapijsku moć logopeda. Tako bar rade logopedi sa kojima ja sarađujem. One druge često preteknu roditelji. Svakako, neko može reći da su lekari nepopravljivo uobraženi i da potcenjuju stručnjake drugih srodnih disciplina, ali upravo vaše pitanje ukazuje na štetnost postojanja jedne hipoteze i da se često gubi previše vremena u njenom dokazivanju pogotovo kada je pristup usko specijalizovan i orijentisan samo na vidno i stručno polje jednog profesionalca. Optimalan pristup je multidisciplinarni, sinhronizovan i pod stručnim nadzorom dečjeg psihijatra. Ali verujem da vi to znate i da nema potrebe da o tome dalje polemišemo, a ja ću se sa svoje strane potruditi da sva pitanja koja su meni prosleđena a vi imate veću kompetentnost u sagledavanju problema koja se u njemu pominju, to vama i uputim.
      Srdačan pozdrav

    • Dipl. logoped Smilja Majević 25. 08. 2009.

      A da dete poseti logopeda? Ono pre svega ne govori, a ima 2,5 godine! Često se dešava da deca koja ne govore ispoljavaju agresivno ponašanje koje je posledica toga što ne uspevaju da iskažu svoje misli, osećanja i želje. Da li ste to znali?

Ostavite komentar