1. Pitanje broj: #3340

  Postovani Doktore, Zanima me da li autisticno dete izrazava zelju da bude golicano, da ga roditelji grle i ljube, da ono grli i ljubi roditelje, bracu i sestre i da voli da se mazi? Da li dete koje izrazava takve potrabe za prisnoscu i dodirom moze da bude autisticno? Unapred zahvalna na odgovoru.

  Odgovoreno: 27. 02. 2008.
  • Poštovana, teško je ili bolje reći nemoguće sa sigurnošđu tvrditi na > osnovu > samo jednog segmenta u ponašanju da dete ima ili nema autizam. Autizam ima > hiljadu lica, ali ono što se izdvaja autističnu decu u ponašanju je > nedostatak socijalnog reciprociteta, odnosno postojanje jednosmernog > zadovoljstva bez razvijene > sposobnosti o razumevanju potreba drugih. Kao što postoje zablude da > autistična dece uopšte nemaju kontakt očima, tako je i zabluda da > autistična deca nemaju potrebu da se maze i budu mažena. Problem kod > autistične dece je što umesto da kontakt očima ostvaruju "čitajući" sa > lica psihološko stanje druge osobe, ona mogu uporno da zure u osobu, > zainteresovana za određeni upadljivi detalj a ne za lice kao celinu, > neprimećujući da je osobi to neprijatno. Slično je i sa pokazivanjem > interesovanja i emocija. Drugi aspekt ponašanja koji je izmenjen kod dece > sa autizmom je način komunikacije koja može biti potpuno nerazvijena > (govor), sve do sasvim usvojenog govora, ali sa izmenjenom upotrebom > govora koji najčešće nema komunikativnu svrhu. Treći aspekt je narušenost > uobićajenih interesovanja i rutina koja se ne očekuju za dete određenog > uzrasta. Samo izmenjenost pomenuta tri aspekta ponašanja koja se javljaju > pre navršene treće godine života, pobuđuju ozbiljjnu sumnju na postojanje > autističnog ponašanja.

Komentari na pitanje: #3340

  • Sladjana Jankovic 16. 03. 2022.

   Postovani doktore, moj sestric ima 7 godina, on ne govori, jos nosi pelenu, cuje i vidi dobro. Ide kod logopeda i defektologa privatno. U Beograd u institucije je vodjen, ali nista bitno nije radjeno sa njim i nikakvu dijagnozu ne dobija. Nikakvog pomaka nema. On je zivahno dete, ali je nerazvijen. Zaostaje u razvoju. Apsolutno nista ne jede, sem po neku grickalice i desi se da nekad 2,3 dana hoce iskljucivo jednu namirnicu koju izabere da jede. On je do svoje trece godine pricao, ne bas posebno, ali je i brojao i slagao slova na bilo koju rec koju negde vidi, on uzme slova i slozi. Od trece godine, to sve staje i on vise ne progovara. Molim Vas recite mi gde mozemo da ga vodimo da se stvarno radi sa njim, da stvarno se urade analize, da se vidi sta je sa detetom. Hvala Vam unapred.

Ostavite komentar