1. Pitanje broj: #22283

    Odmah na pocetku da naglasim da nisam sigurna da li je ovo prava oblast gdje postavljam pitanje, ali mislim da ne grijesim. Imam 24 god. i VELIKI problem mi je sto se stalno crvenim u licu, da li to bilo u drustvu koje poznajem ili ne. Ta pojava mi je nastala jos u pubertetu i jos ne prestaje i nisam sigurna da ce ikad prestati. Jako mi to smeta, ja znam da moram sama sebi pomoci ali ne znam kako.
    Molim Vas pomozite mi, odgovorite mi nesti, bilo sta! Veliki pozdrav!

    Odgovoreno: 21. 02. 2009.
    • Poštovana, crvenjnje u društvu obično nije problem najvećem broju ljudi jer retko ko nije bio u prilici da iz nekog razloga pocrveni. VELIKI problem nastaje kada osoba počne da tumači šta drugi misle o toj inače fiziološkoj pojavi i da li će to biti shvaćeno kao znak nesigurnosti, bolesti neinteligencije i sl. Dakle, sopstvene misli postaju problem a ne crvenjenje obraza. Predlažem vam da o VELIKOM problemu porazgovarate sa terapeutom KOGNITIVNO BIHEJVIORALNE orijentacije i svoje zastrapujuće, ali nerealne misli preispitate i ponudite neke druge, alternativne i realne zaključke o crvenjenju. Srdačno

Komentari na pitanje: #22283

    • Ja sam imala problem s crvenjenjem kada sam išla u srednju školu. Razlog za to je bilo društvo u kojem sam se osjećala manje vrijednom. Okidač za takvo "ponašanje" mi je bila neka uvreda profesorice koja me je potopila. Poslije toga sam se stalno bojala da me neko nešto ne uvrijedi, da me neko ne ismije itd. Kada sam pošla na fakultet, promijenila sam kompletan "set" prijatelja / poznanika i već 4 godine se osjećam odlično, na samom startu sam se postavila drugačije i družim se samo s ljudima koji mi odgovaraju i to me čini sretnom. Zacrvenim se samo u rijetkim situacijama, ako se baš postidim nešto, a dok sam išla u srednju školu to je bilo gotovo svaka 5 minuta. Dobila sam tada strah od crvenjenja. Iz mog primjera savjet je da promijeniš ljude oko sebe, koji su najčešći "pokretač" crvenjenja i mnogo povećaš samopouzdanje. Moraš da kazeš sebi da drugi ne smiju vidjeti tvoju slabost, i onda ćeš vremenom zaboraviti na to i smijati ćeš se tom "problemu" kako je bio smiješan. Pod obavezno nađi vremena da radiš nešto što misliš da najbolje znaš raditi i to će ti povećati samopouzdanje. (npr ja sam stalno pravila kolače neke i drugi su mi govorili kako su odlični i to mi je dalo samopouzdanja da i ja mogu više) nadam se da ćeš vidjeti. Želim ti puno sreće i ljubavi i ponajviše samopouzdanja.
      Pozdrav.

Ostavite komentar