1. Pitanje broj: #22103

    Nase dete ide od 3. godine kod logopeda. Posle tri godine videci da nema gotovo nikakvog efekta u njegovom napredovanju zamolila sam doktorku za uput za Institut za eksperimentalnu fonetiku. Ona je me je tada ubedila da u DZ ce dobiti svu neophodnu strucnu pomoc i da nema potrebe da bilo gde idemo i predlozila koleginici defektologu da se ukljuci u rad. Posto je dete bilo predskolskog uzrasta predlozile su mi da odlozimo skolu i to smo ucinili. Kako nismo mogli dobiti adekvatan broj termina u DZ (mogli smo dobiti samo 1 tretman nedeljno kod logopeda i defektologa) angazovali smo logopeda iz DZ da privatno dolazi kod nas radi vezbi. Dete je prosle godine poslo u skolu, ali smo i dalje nezadovoljni njegovim napredkom. Odlazimo u Institut za eksperimentalnu fonetiku i tamo dobijamo audiolingvisticki nalaz Dysphasia evolutinis expresiva (F 80.1), a ne Dislalia kako nam je do tada bilo prezentovano u DZ. Dobijamo savet da sa detetom koje sada ima 8.godina pod HITNO treba za pocetak poceti tretman Ksafa aparatom. Obracamo se Razvojnom savetovalistu u DZ i dobijamo odgovor koji nas porazava, a to je da je doktorka mislila da treba da dete ima audiolingvisticki tretman Ksafa aparatom ONA BI TO I URADILA JER DZ IMA ISTI APARAT, ali da to nema efekta jer nase dete ima mentalni problem, a ne govorni itd. itd. Dobili smo blago receno ruzan prijem od doktora kojima smo verovali i prepustili ``sudbinu deteta u njihove ruke`` . Uput za Institut nam nisu hteli dati jer smo ispali magarci koji kada im se pokaze sargarepa pocinju da trce za njom, i da cemo samo baciti novac i gubiti vreme. Ali ako smo nezadovoljni mozemo dobiti uput za Zavod za mentalno zdravlje i patologiju govora. Molim za strucno misljenje da li da krenemo na tretman KSAFA aparatom u Institutu (bez uputa moramo placati) ili da nastavimo da idemo kod logopeda u DZ ili da se javimo Zavodu?

    Odgovoreno: 18. 02. 2009.
    • Poštovana, čini mi se da su se stručnjaci pozabavili više formom nego detetom i da je interes deteta otišao u drugi plan. Pogotovo je čudan komentar da dete ima mentani problem a ne govorni, a da dijagnoze budu iste grupe problema (praktično označavaju isto). Pošto vam se nudi mogućnost da čujete i treće mišljenje, savetujem da ga prihvatite i detet povedetet u Zavod. Procenu da li je tretman KSAFA aparatom potreban ipak prepuštam stručnjacima koji detet mogu da pregledaju. Srdačno

    • dusan milicevic 17. 04. 2012.

      Kakav komentar da covjek da na ovo? To je nesto kao kad bi otisli mehanicaru i pozalili se da vam auspuh puno dimi a on vas uputi drugom i napise da treba promijeniti auspuh. Do koje je mjere ovo preslo i u neznanje i u bezobrazluk. Strasno i da ne zaboravim, izgleda da je moda da se f80. 1 kaci na sve. Pa zar nije postenije reci da nesto ne znate i uputite roditelje tamo negdje gdje neko nesto zna?

Ostavite komentar