1. Pitanje broj: #20246

    Poštovani,
    molim Vas da mi pomognete. Ja sam Vam već pisala o mom sestriću koji ima nepune dve godine i koji je počeo u poslednjih mesec dana da ispoljava simptome koji veoma liče na autizam, verovatno se sećate o čemu je reč. U petak su ga vodili roditelji kod Dr.Nestorovića koji je prepisao Singular u zaštiti od astmatičnih napada. Istog dana su uradili EEG koji je pročitao neurolog Dimitrijević, koji ga inače prati zbog febrilnih konvulzija koje je imao. Nestorović im je rekao da to može da bude reakcija na MMR vakcinu, i da se takvi simptomi javljaju tri meseca nakon primljene vakcine i da je to jednako autizmu. Dr.Dimitrijević je rekao da Singular i Eftil koji on pije ne treba da se piju zajedno i da Singular može da da takve reakcije i da prekinu da ga daju i da će se ukoliko je to razlog promena sve funkcije u nekom intervalu vratiti. Oni su to i učinili (pre dva dana) i on deluje bolje, počeo je da se igra sa mojim sinom, da duže zadržava pogled na našim licima, pogled mu je bistriji -prisutniji, ali i dalje ne reaguje na svoje ime. Dimitrijević im je rekao da je nalaz EEG-a odličan i da on ne veruje da to ima veze sa autizmom i da dodju da ga on pogleda i da mu se urade još neke analize iz krvi i stolice. Nakon svega toga mi smo pogledali u karton imunizacije i videli da poslednje dve vakcine koje je on primio su Pentaxim i vakcina protiv Hepatita i da MMR nije uopšte primio.
    Moje pitanje glasi da li je moguće da Singular da takve reakcije, da li kada se daje Pentaxim daje i MMR ili se uopšte kod dece čija se imunizacija vrši Pentaximom ne daje?
    Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 28. 01. 2009.
    • Poštovana, ne raspoložaem informacijama koje vas interesuju. Autizam i autizmu slični poremećaji, obično nisu kratkotrajna stanja i ako nije obavljen pregled od strane dečjeg psihijatra ne može se govoriti o tome. Kratkotrajne akutne i subakutne promene ponašanja povezane sa drugim telesnim smetnjama, uzimanjem lekova, drugih supstanci ili spoljašnjim događajima mogu imati uticaj na ponašanje deteta. Predlažem da pitaje ponovite konultantu za oblast pedijatrija, ali bez uvodnog dela u kome mene podsećate na prethodno pitasnje, već da se skoncentrišete na aktuelnu situaciju i još jednom, jasnije preformulišete pitanja od značaja. Srdačno

Ostavite komentar