1. Pitanje broj: #17286

    Poštovani,
    Imam 18 godina. Bio sam bolestan od leukemije i imao sam neke komplekse za koje je doktor rekao da su bili psihičke prirode, vezano za moj izgled, ali sad sam zadovoljan sobom. Dobar sam učenik, pa i zbog toga verovatno nemam visoko samopoštovanje. Išao sam kod psihologa u periodu od 15-17 godine i prestao sam samoinicijativno.
    Da li mislite da je to dobro? Takodje moj problem je što ne mogu da pridjem devojkama. Kada vidim neku devojku u školi sa njenim društvom, mene je sramota da pridjem. Bojim se kako će reagovati ona i njene drugarice. Nisam duhovit i ne znam šta da joj kažem.

    Odgovoreno: 20. 12. 2008.
    • Poštovani mladi odrasli čoveče, čestitam na pobedi nad opakom bolešću kao što je leukemija. Posle takve bolesti, svi problemi bi mnogim drugim ljudima izgledaju mali zar ne? Zbog te činjenice, klanjam se takvoj snazi i pobedi, a vaš sadašnji problem ću posmatrati u svetlu vaših objektivnih psiholoških mogućnosti, koje su nesumniivo velike i mislim da za njih i nje potreban psihijatar već pomoć prijatelja. Posmatrajte, osluškujte kako to rade uspešni, pitajte prijatelje za savet i trikove kako su oni bili uspešni, napravite strategiju i rizikujte, a zatim sve ispočetka dok ne pronađete put i pravi način. Za to nisu potrebni psiholozi i psihijatri već trening i praksa. Svaki sledeći uspeh povećava samopoštovanje. Istina je i da se život ne sastoji samo od uspeh, zar ne? Srećno i srdačno

Ostavite komentar