1. Pitanje broj: #16808

    Poštovani,
    Imam 28 godina i mucam. Ali, ne u smislu mmmmucam, nego mi se zgrči vilica pre izgovora nekih reči koje počinju sa pr, spr, str i tako dalje. Pa ponekad ubacim reči kao što su znači ili slično da bi uspela da izgovorim reči i onda mi se ponekad desi da mi je svaka druga "znači" i onda zvuči katastrofa. Naravno kada se uzbudim više mucam.
    Pa, me zanima da li može u mojim godinama to da se popravi, tj. mucanje izbaci i ako da, ako biste znali dobrog logopeda za preporuku.
    Hvala unapred na izdvojenom vremenu.
    P.S. Inače sam jako komunikativna i pričljiva osoba, tako da mi ne smeta mucanje u tom smislu, ali ponekad osetim da posle duže priče mi bude umorna vilica. :)

    Odgovoreno: 13. 12. 2008.
    • Poštovana, poznat mi je problem o kojem ste pisali i u pravu ste da je potreban dobar logoped koji bi u saradnji sa psihijatrom procenjivali i vremenom unapređivali terapijski pristup. Iako vi imate 28 god. verujem da bi psihijatar dečje i adolescentne psihijatrije bio prikladniji od psihijatra za odrasle, jer se radi o problemu koji se javlja na ranijem uzrastu. Sa logopedom je potrebno putem specifičnih vežbi disanja i izgovaranja izmeniti ustaljeni obrazac (motornu šemu) govora i disanja, a sa psihijatrom bi bile razmatrane druge dijagnostičke i terapijske opcije. U obzir dolazi i biofidbek trening relaksacije i ujednačavanja disanja i srčane akcije koje pacijent usklađuje dobijajući sve vreme informaciju sa kompjuterskog monitora o stepenu uspeha u tome. Takvu metodu sprovodimu na Klinici za mentalno zdravlje u Nišu, ali vi se možete raspitati i u vašem mestu o svim preporučenim stručnjacima. I na kraju, možete se i sami informisati putem interneta o tzv. HRT bihejvioralnom protokolu (Habitual Reverse Therepy), koja je namenjena terapiji tikova, ali se može uspešno primenjivati i kada je mucanje (na engleskom stuttering) u pitanju. Srdačno

Ostavite komentar