1. Pitanje broj: #16221

  Poštovani,
  prvo želim u ime svih roditelja i u svoje ime da Vam zahvalim na strpljenju u slušanju naših problema i problemčića, sve pohvale za sajt, samo tako nastavite.
  Pitanje za Vas je: kako detetu od dve godine objasniti kada nešto ne sme da radi? Ona sve razume i zna ali je problem što je razmažena (za to su krivi bake i deke) i ako ja slučajno povisim ton da nešto ne sme da radi, ona to uporno radi ili jako plače, uvek kad nije po njenom, kako to da promenim?
  Veliko hvala.

  Odgovoreno: 01. 12. 2008.
  • Poštovana,
   zahvaljujem na podršci i pohvalama, sa zadovoljstvom ću ovako nastaviti i dalje. Deteu od dve godine se ne objašnjava, već pokazuje. Ono u tom uzrasti razume 200-300 reči i tek počinje da sklapa rečenice od tri reči (mada to ne čine sva deca sa dve godine). Ako tada objašnjavate, samo gubite vreme. Pokažite šta joj govorite, "to može...to NE" i fizički joj pomozite da ne čini ono što ne želite (nikako batinama, štipanjem itd, već blagim sputavanjem, skretanjem i odnošenjem bez daljih komentara). Ukoliko ne odustaje, odvedite je do drugog mesta i zainteresujte je drugim predmetom. To je potrebno uraditi onoliko puta koliko je potrebno da nauči da vaše NE znači NE, umesto možda ili DA, AKO JAKO PLAČEŠ I HISTERIŠEŠ. Kada odustane, ne propustite priliku da je jako pohvalite i nagradite zbog naučene lekcije. Ukoliko se baca na pod i "histeriše" izašite iz te prostorije i ono će krenuti za vama, jer je važnije da dobije vas nego bilo šta drugo. Naučite dete da kada kažete NE to i mislite. Možete uključiti i brojanje do 3, što često pomaže ako posle toga sledi konsekvenca. A bake i deke treba zamoliti da Vam pomognu ili da Vam barem ne odmažu u učenju deteta socijalano prihvatljivom ponašanju.
   Srdačno

Ostavite komentar