1. Pitanje broj: #14990

    Poštovani doktore,
    već 7 mjeseci se liječim od neuroze praćene paničnim strahom u večernjim satima. Od lijekova koristim seroxat i xanax i idem na psihoterapiju. Kada se stanje popravilo smanjila sam terapiju, ali se ponovo javila depresija i sad je terapija pojačana. Postala sam nesigurna i namam povjerenje u sebe, čak i kad se stanje popravi bojim se da smanjim lijekove da me ne bi iznenadila ponovna panika. Imam 28 godina i stabilnu vezu, planiram udaju i djecu. Moj partner ne zna za moje probleme i ja želim što prije da prevaziđem situaciju i prekinem sa lijekovima, ali kako? Mislim da sam postala zavisna. Inače, normalno funkcionišem na poslu, ali lično vrijeme po podne koje provodim sama mi je prazno, umorna sam i pospana od lijekova, a ako ih ne uzmem, bojim se napada.
    Kako da to što prije prevaziđem? Plašim se zavisnosti od antidepresiva i kako da prestanem sa tim, a da se riješim straha i vratim vjeru u sebe?

    Odgovoreno: 14. 11. 2008.
    • Dobro sprovedena psihoterapijska procedura kognitivno bihejvioralnim pristupom (individualno) ili sistemsko porodičnom terapijom (sa partnerom) su se pokazale veoma efikasnom u terapiji anksioznih stanja i depresivnosti sa povoljnim rezultatima tokom 20 seansi. Ako ste vi išli na psihoterapiju tokom poslednjih 7 meseci makar jednom nedeljno onda ste mogli imati oko 28 seansi, što je više nego dovoljno da svoje emocionalno stanje značajno popravite odnosno da vi kontrolišete anksioznost a ne ona vas. To isto važi i za lekove u koje izgleda više verujete nego u sebe, iako njihovo dejstvo ipak u mnogome zavisi od vas. Dakle i anksioznost i lekovi i lekar se oslanjaju na vas i dok im vi ostavljate prostor na oni vode vas, a ne vi njih, verujem da ćete se propitivata gde se izgubilo poverenje u sebe. Možda možete početi od popunjavanja praznog popodneva, jer ako nemate potrebu za odmorom posle posla, preporučujem da napravite spisak stvari koje želite da uradite, a niste do sada, i raspored šta ćete i koje aktivnosti uraditi u toku sledeće dve nedelje u toku popodneva. Preteći napad panike se veoma lako kontroliše jer je povezan sa disanjem i dokazano je da ako samo zatvorite usta i dišete isključivo na nos, ne možete razviti paničan napad. Tu je još mnogo mogućih intervencija sa kojima se možete naoružati protiv napada panike, a vezani su za kontrolu disanja. Dakle, predlažem da nešto promenite, način života, način lečenja ili lekara, ili možda sve zajedno

Ostavite komentar