1. Pitanje broj: #14040

    Poštovani doktore,
    hvala na odgovorima koje ste mi poslali, a evo još jednog pitanja. Moja ćerka (3,5 god.) je vrlo kasno ostavila lažu. Uspeli smo da je izbacimo tek pre dva meseca. Koristila ju je samo za uspavljivanje iako smo uz to i pričali priče, čitali, mazili se. To se dogodilo polaskom u vrtic u sept., posle pauze od 2 meseca. Tamo nije tražila lažu za spavanje, a kod kuce je plakala prve dve večeri i posle toga nije bilo problema. Čini mi se da je pronašla supstituciju za lažu: kida noktiće i kožu oko njih, kao i zanoktice. Prvo je to radila pred spavanje, a sada i tokom dana, sve više i više. Bojim se infekcija i ne znam kako da to prevaziđemo. Pokušavam da je kroz priču ubedim da to ne čini, ali mi ne uspeva.
    Kako da se ponašam? I da li je ovo splet okolnosti: vrtić posle duže pauze i laža kao neki vid sigurnosti, zaštite ili samopouzdanja?
    Hvala unapred i srdačan pozdrav!

    Odgovoreno: 03. 11. 2008.
    • Korišđenje cucle, ako sto to nazivali lažom je štetno u periodu nakon uspostvaljanja normalne ishrane i razvijanja govora i rasta zuba jer može uticati na nepravilan nrazvoj svih pomenutih funkcija i sposobnosti. Kidanje noktitića i zanoktica može postati ružna navika i ritual. Potrebno je da se konsultuje sa pedijatrom koje vitaminske preparate i suplemente treba da koristitw da koža ne bi bila suva sa ispucalim zanokticama, da mažete prstiće kremom, a da joj ponudite neku lutku sa finom teksturom kao zamenu za cuclu, kao sigurnosni predmet, uz blago fizičko sputavanje kada pokuša da kida noktiće. Ne ubeđujte dete da to ne radi jer time postižete upravo suprotan efekat, već joj blago sklonite ruke, a pričajte o nečem drugom što će joj skrenuti pažnju, a pohvalite je na kraju što je uspela da izbaci ružnui naviku. Srdačno

Ostavite komentar