1. Pitanje broj: #13710

    Moj sin 11 godina, prvi blizanac, fizički u odličnom stanju, do sada sa odličnim rezultatima u školi, aktivno se bavi sportom, počinje da pokazuje pad koncentracije, pamćenja, zaboravlja i gubi stvari (iako se to i ranije povremano događalo, u poslednje vreme je jako izraženo), teže uči, postiže lošije rezultate u školi, ne stiže da uradi školske zadatke u predviđenom roku, zahtevi koji mu se upućuju moraju biti ponovljeni više puta, poprilično odsutan, nedovoljno koncentrisan da isprati sadržaje, čak iako su zabavnog karaktera (film, sport) bez strpljenja da sasluša sagovornika sa neprestanim upadanjem u reč, ponekad sa pitanjima koja nemaju veze sa temom razgovora, ne pokazuje znake agresivnosti i besa, koliko nam je poznato. Iako je do sada postizao bolje rezultate od brata, drugi blizanac u poslednje vreme postiže izvanredne rezultate, daleko bolje nego do sada.
    Voleo bih da mu pomognem i zanima me šta se dešava sa detetom, a naročito kome bih mogao da se obratim za pomoć. Svi simptomi počeli su da se javljaju od početka školske godine.
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 31. 10. 2008.
    • Naveli ste da su 2 od 3 domena socijalnog funkcionisanja vašeg sina narušena, u porodičnom okruženju, u školskom okruženju, ali niste naveli kako funkcioniše u vršnjačkoj grupi, odnosno sa svojim društvom, osim da se aktivno bavi sportom, Da se ne bi na prečac donosila procena o globalnm padu funkcionalnosti, poremećaju pažnje ili pojavi nekog psihopatološkog stanja, potrebno je sagledati sve segmente ličnog i socijalnog funkcionisanja (uključujući i porodično u kome drugi brat postaje "beli vitez" koji ispunjava očekivanja roditelja). Pre nego potražite pomoć profesionalaca, raspitajte se sa kim se druži, pozovite tu decu da svrate da bi ste ih i sami upoznali, saznajte da li neko iz društva ima neko rizično ponašanje (upotreba psihoaktivnih supstanci, delikvencija i sl.), porazgovarajte otvoreno o postojanju nekog emocionalnog problema, ali i ne oklevati sa javljanjem dečjem psihijatru ukoliko se ponašanje pogorša i održava bez nekog objašnjivog razloga . Srdačno

Ostavite komentar