1. Pitanje broj: #13460

    Za početak moram da kažem da je u životu najteže biti dobar roditelj i pravilno odgojiti jedno dete. Moja ćerka puni 8 godina, za dva meseca, i zaista nikada sa njom nisam imala nekakvih naročitih problema, ni dok je bila beba a ni tokom njenog odrastanja (mada mi se ponekad čini da sve radim pogrešno, u tom nekom svom trudu da sve uradim kako treba). Dosta pričamo, imamo prijateljski odnos, mada ponekad moram da "balansiram" jer često taj odnos postaje više prijateljski a manje odnos mama - ćerka. Razvedena sam od njene 2,5 godine, i od tada živimo same. Sa ocem komunicira minimalno, jednom mesečno i to obično par sati. Nikada je nisam sprečavala u tome, ali on baš i nije zainteresiran naročito za druženje sa njom tako da to onda nisam ni forsirala. Sara je sada drugi razred, do sada je bilo dosta promena u njenom ponašanju od početka škole do danas. Sve to nekako smatram normalnim, ona je zaista divna devojčica, dosta samostalna, odgovorna, dobar učenik (mada ne insistiram na tome), dosta toga razume kada razgovaramo.
    Pre jedno mesec dana, primetila sam da se zatvara u kupatilo, noseći jastuk sa sobom i insistira kada ulazim da kucam. Pokušala sam da razgovaram sa njom ali mi nije dala pravi odgovor, šta zapravo radi u kupatilu. Šta više slagala me je. Inače, laganje je jedino na čemu "insistiram" da ne radi. Večeras mi se poverila da se ona zapravo "seksa" sa jastukom. Nisam znala kako da reagujem pa smo nastavile sa pričom, ispitivala sam je kako je došla na tu ideju, zašto mi nije još ranije rekla o tome, (odgovorila je da je bilo sramota), zašto me nije pitala nešto vezano za to, mada smo o seksu pričale, na njeno insistiranje, koliko je to sa njom u toj dobi moguće. Rekla je da to rade i neke njene drugarice. Ne znam šta treba da uradim, verujte mi.
    Da li je to normalno ili ne? Kako da se postavim. Rekla sam joj da ćemo sutra još o tome da razgovaramo. Ne želim da dramim i da veliku pažnju tome poklanjam ali ne želim ni da to ostavim po strani ako je problem i ako ga treba rešiti.
    Molim Vas za pomoć i veliko hvala!

    Odgovoreno: 24. 10. 2008.
    • Poštovani za početak bih da dodam da je velika odgovornost biti roditelj, a pogotovo samohrani, pa otuda i moguće postojanje zamora i doživljaj teškoće. Po pitanu \"seksanja\", postupili ste, Što bi se reklo \"terapeutski\", postovljajuĐi pitanja sa pozicije zainteresovanog slušaoca, bez osuđivanja, ostvaljajuĐi otvorenu priču. Da bi ste dobili više podataka, potrebno je da nastavite sa razgovorom kroz otvorena pitanj (to su pitanja koja otvaraju razgovor, naspurot zatvoerenim pitanjima koja zahtevauz odgovore da ii ne). Dakle, pitajte je: \"šta to znači (seksanje)? kako je to naučila? kada? itd. da bi ste prvenstveno dobili informacije na koji način je takvo ponašanje pokrenuto i da li je dete izloženo nekom vidu seksualnog zlostavljanja (strarije osobo ili starije školske dece) ili primanju takvih informacij i nagovaranju na takvu aktivnost ili je to prolazno oponašanje ponašanja nekog drugog deteta koje jeste izloženo nekom vidu sekualnog manipulisanja, pa je dobro i znati koje su to devojčice koje to rade. i u kkontaktu sa roditeljima te dece napraviti strategiju. Ukoliko je isključeno zlostavljanje, sve ostalo je tema razgovora sa dostunim dečljim psihologom i psihijatrom ukoliko se takvo ponapanje nastavi kroz vreme i nakon vašeg objašnjenja da ro deca ne rade, niti da je to lepo ponašanje.

Ostavite komentar