1. Pitanje broj: #13011

    Moj sin je 18 meseci. Čudi me njegov karakter i njegovo ponašanje. Ne zna da igra sam, satlno traži mene, igračke mu nisu interesantne, to kratko traje i na moje naredbe daj, nosi, dođi, on sve to razume, ali neće da posluša. Zadnje vreme ako nešto nije udovoljeno demonstrativno legne na zemju i opet isto. Nije posebno komunikativan, on kao da živi u svom svetu. Kad smo u društvu sa drugom decom on se smeje, voli da se igraju, da se smeju, ali ne sluša nikog za naredbe. Slabo priča, gestikulira ako nešto želi ili ako ga pitam hoćes sok, vodu, zna klimnuti glavom, razume, ali neće da priča. U toku dana on priča, ali bez veze neke reči ba da odi ka pa.
    Interesuje me u ovom uzrastu da li su ove stvari koje radi normalne i zašto ne komunicira sa nama, osim kada nešto traži za sebe?

    Odgovoreno: 19. 10. 2008.
    • Nije mi jasno da li ste sigurni da baš sve razume, jer ako mu kažete daj, nosi, a on to ne učini (nikada), kako znate da to razume? Uz to, sa 18 meseci deca osim gestikulacije i pomenutih glasova i delova reči obično upotrebljavaju nekoliko reči, pa čak i spajaju po dve. Meni se čini da pre nego što dete proglasimo čudakom po karakteru, neposlušnim i sebičnim, da je potrebno temeljno sagledati njegov razvoj govora, a pritom proveriti sluh. Opis njegovog ponašanja ukazuje da se ne radi o autizmu i sličnim stanjima, pogotovo ne o teškom karakteru, niti da neće da komunicira, već da možda ima problem u razvoju govora i to treba sagledati u budućnosti. Naravno, treba imati i uvidu da ima tek 18 meseci i da postoje i individualne varijaciju u razvoju govora, ali nikako ne treba čekati da dete napuni 3 godine da bi se počelo sa konsultacijama. jer nekako se čak i među stručnjacima ustalilo netačno (\"babsko\") mišljenje da izmenjen razvoj treba tolerisati do te \"magične\" granice koja je zapravo važna dijagnostičaru, ali ne i detetu.

Ostavite komentar