1. Pitanje broj: #12649

    Imam tri ćerke, najstarija Aleksandra ima 9 godina, ona je do skoro samo kada je bolesna noću buncala i to zbog povišene temperature. To je uznemiravajuće ali je prolazilo kada je bolest prestala. Problem je počeo zadnji put kada je imala neki stomačni virus, ona je prvu noć buncala ali povišenu temperaturu nije imala, to isto se ponovilo i sutradan preko dana. Zbunjujuće je to što se ona svakog detalja seća. To je bilo pre dve nedelje da bi se pre dva dana iako je zdrava to ponovilo. Plače i kaže da joj nije dobro, da joj smeta nešto u glavi, da kada nam se približava mi se udaljavamo, da joj rastu ruke i krevet.
    Dlanovi joj budu ledeni i vlažni. Ona je sve vreme u budnom stanju i zna sve detalje. Sa strahom ide u krevet i sama ne sme da ode u sobu. Vidno je da je i preko dana taj osećaj straha u njoj izuzetno jak. Školu obožava, zna sa sekama da se zaigra izuzetno lepo i tako provode dosta vremena. Kompjuter jako malo koristi. Svađe između njih normalno postoji. Mi smo kao roditelji mogu reći strogi ali ne bez razloga. Sa mnom provode konstantno vreme, nemamo tajni, otvorene su za sve probleme i bez ustručavanja smeju da mi kažu. Nisam bolesno stroga ali da znaju granicu to moraju.
    Jedino što se u poslednje vreme promenilo i to pre dva meseca, da sam posle 6 godina prešla da spavam sa mužem u sobi, sve te godine spavala sam sa njima u sobi.
    Izvinjavam se što sam poduži tekst napisala ali sam htela podrobnije da vam predstavim situaciju. Molim Vas recite mi da li imam razloga za brigu ili je to još jedna faza koja će proči. Zaboravila sam da kažem da je ona najviša u razredu i psihički je oduvek bila mnogo zrelija od svoje generacije.
    Hvala na razumevanju i pomoći.

    Odgovoreno: 15. 10. 2008.
    • Obmane percepcije u oblasti čula vida koje ste opisali, u odsustvu povišene temperature i drugih bolesti mogu imati različito poreklo, odnosno razloge. Oni mogu biti uzrokovani i stresnim događajem u okolini, ali su češće pokrenuti nekim unutrašnjim događanjem. Vaš povratak u bračni krevet iz dečijeg kreveta i sobe, može biti negativan stresni događaj ako je ona psihološki prihvatila ulogu druge majke u odnosu sa mlađim sestrama, a pozitivan stresni događaj za vašeg supruga što može nagovestiti da u kući ima povišene napetosti. Ali ja se ne bih zanosio dubinskim tumačenjima, već predlažem da prvo objektivno razmotrite Aleksandrino zdravstveno stanje (jer se promena vremenski poklapa sa bolešću a ne psihološkim stresom). Predlažem da potražite konsultaciju dečjeg neurologa (mada može i d.psihijatra) koji bi dali upute za dopunske dijagnostičke preglede krvne slike, biohemijskih analiza i snimanje EEGa, a paralelno raditi i sa smanjivanjem straha i jasnijim definisanjem šta ga tačno pokreće i održava. Time ćeste i brigu smanjiti, jer ćete znati kako u buduće da postupite.
      Srdačno

Ostavite komentar