1. Pitanje broj: #11394

    Kako dete naterati da uči? Moja ćerka ima 15 god. i nekad ništa ne uči. Da li je ona lenja ili postoji tu neki drugi problem?

    Odgovoreno: 24. 09. 2008.
    • Naterati ili motivisati? U izboru reči često se krije i pristup. Motivisanost omogućuje da se nešto učini voljno, bez gubitka samopoštovanja uz iščekivanje nagrade za obavljen posao (dobra ocena, pohvale, prihvaćenost, novac itd.). Terati nekoga nešto da čini po vašim instrukcijama po definiciji podrazumeva komunikaciju nadređenog i podređenog koja je sve samo ne motivišuća. Kada neko ima 15 godina, dakle ne 7 il 12, onda se podrazumeva da roditelji i adolescent moraju da prave nove dogovore oko obaveza i privilegija adolescenta. Da naterate ne možete, jer to niste izgleda uspeli kada je za to bilo vreme, ali ono što možete je da jasno saopštite svoja očekivanja u vezi školskog uspeha (kratkoročna očekivanja, a ne da budeš odlična na kraju godine, već da sledećih dve nedelje ne izostaje sa časova i da ne pokvari ni jednu ocenu), a ispunjavanje zahteva ćete proveravati odlaskom u školu svakog drugog petka. Sa druge strane, vi ćete sa svoje strane obezbediti da privilegije koje trenutno ima budu i dalje nesmetano dostupne. Ukoliko popravi uspeh, privilegije se proširuju, ukoliko pokvari, neke (ne sve!) privilegije se ukidaju do sledećeg odlaska u školu. Tako se ponašaju ljudi u svetu odraslih gde je preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke lekcija koju adolescenti moraju naučiti uz pomoć roditelja koji se moraju ponašati odgovorno i sa uvažavanjem godina svog adolescenta kog podučavaju odgovornom ponašanju. Problemi u ovom pristupu mogu nastati kada jedan roditelj minira drugog tajnom koalicijom sa adolescentom ili nedoslednim (neodgovornim) pristupom, ali i krutošću koja ne dopušta da se dogovor može i korigovati na obostrano zadovoljstvo. Dakle, pokušajte da više motivišite a manje kontrolišete. Srdačno

Komentari na pitanje: #11394

    • FATIMA SAHDIC 30. 01. 2013.

      Vidim da nisam sama i da nemam samo ja problem ja imam tri cerke jedna 3 druga 5 i ova najstarija skoro 13 mi zivimo u svedskoj i skolstvo je tako uredeno da mi kao roditelji imamo puno olaksavajuci okolnosti nekupujemo knjige, sveske i slicno ali ova djevojcica sa 13 mi zadaje puno problema nece da uci ona sad treba skoro u sedmi a jos nije polozila ni ove prijasnje razrede ovde nema da padnes na godinu vec samo ides pa dok oni nekazu e sad ona ide u specijalnu skolu a ona nije glupa samo nece mora se sjesti i naucit pokusala sam fino i ruzno kaznjavala je nagradivala i stvarno ima sve sto pozeli al opet isto. Sta da radim snjom kako da se nas dvije nademo na istoj talasnoj duzini i da pocnemo fin odnos, da je podstaknem na ucenje. . . . . .

Ostavite komentar