1. Pitanje broj: #11324

    Poštovani dr,
    Da Vas samo podsetim Mali Vukašin, star 22 meseca imao je nalete nervoze udaranja glavom o pod, udaranja samog sebe, histeričnog plakanja, zbog čega smo se javili Vama, a po preporuci dr Dejana sa dečijeg intenzivnog. Zbog odlaska u Rumuniju nikakve analize nismo stigli da radimo. U Rumuniji smo skoro 4 nedelje, Vukašin je malo bolje, nema više agresivnih napada, ne udara se niti plače, slabo se budi noću.Onu Vašu metodu sa stiskanjem primenili smo samo jednom 2min i posle toga nije više bilo potrebe. Ali, 13.08. njemu počinje retka stolica nekoliko puta dnevno, dva dana posle i temperatura koja ide do 37.8 bez nervoze, niti kakvih bolova. Setili smo se Vaših reči o kandidi koja može da bude uzročnik promene ponašanja, pa smo 18.08. dali njegovu stolicu na analizu na kandidu, a pedijatar ovdašnji je sumnjao na parazite. Rezultat je stigao 22. i ima dijagnozu salomonela. Sada pije antibiotike najpre Ciprofloxacin, a pošto nije mogao njega zbog izuzetne gorčine promenili su mu u Ampicilin. Sredinom septembra, 10.9., ponovo je rađena analiza stolice i bila je negativna na salomonelu nakon svih lekova. Već nakon 8 dana, 18.9. ponovo dobija retku stolicu, ponovo čekamo rezultate.... Početkom jula u Nišu je imao proliv, bolove u stomaku, povraćanje, temperaturu.
    Da li je moguće da je salomonela još od tada i da li može ona da bude uzrocnik njegovog ponašanja i da li može da se utvrdi nekom analizom koliko dugo se ona nalazi u telu? Ono što smo mi primetili je da njegova agresija i nervoza počinje bez ikakve najave i to u trenucima gladi. Kad je gladan odbija sve, pa čak i da jede. Nema osećaj za glad. Sami smo došli do toga, pa ga hranim po malo, često i od tada se agresija i nervoza smanjila. Otuda i taj nas zaključak. Inače je jako mršav, jako probirljiv, ima oko 10kg. Da li je ovaj naš zaključak pogrešan i da li je zaista moguće da se od gladi bude toliko nervozan ili postoji nešto drugo?
    Unapred zahvalna,
    mama Marija

    Odgovoreno: 23. 09. 2008.
    • Pored tradicionalno zastupljenih stavova da naleti problematičnog ponašanja dece jesu naučena ponašanja ili da imaju neki uzrok u nepravilnom radu mozgu, pokazalo se da mnogi drugi faktori, a pogotovo alergijske reakcije na hranu i disbioza creva (poremećena inače fiziološka ravnoteža sastava gljivica i bakterija u crevima) itekako imaju veze sa ponašanjem dece. Kada se u crevima nađe bakterija, paraziti ili kandida u velikom broju, svakako da treba prvo sanirati taj problem iz više razloga, pa tek onda razmišljati o psihijatrijskim intervencijama. Dizbioza creva remeti normalnu apsorpciju hrane vitamina i minerala, sami mikroorganizmi stvaraju toksine i alergene, a upalne reakcije crevnog zida dovode do povećane propustljivosti creva za neuroaktivne supstance. Nakon antibiotske terapije koja je primenjena, a bez podrške antigljivičnim lekom, najverovatnije da je ovoga puta salmoneloza izlečena a da se pojavio pojačan rast gljivica koje izazivaju proliv. Naravno to će pokazati pregled stolice, a o konačan sud će dati pedijatar koji prati vaše dete. Moj savet je da prilikom svakog uzimanja antibiotika, osetljiva deca uzimaju i Nistatin i Probiotik, kako bi se sprečilo bujanje gljivice kandide i bakterija pogotovo iz soja klostridije. Drugo, pre nego što se ponovo vidimo, savetujem da uradite alergo test na namirnice iz ishrane, ali ne kožni već određivanjem IgG antitela iz krvi. Uobičajeno je da deca sa padom šećera u krvi pokažu izmenu u ponašanju pre unošenja hrane, ali je poželjno uraditi i kompletnu analizu krvne slike i biohemijskih parametara, Predložena testiranja daće neke od odgovora, ali postoje i neka logična zapažanja. Deca koja intenzivno rastu zahtevaju balansiranu ishranu bogatu nutritijentima, mineralima i vitaminima. Kod probirljive ishrane (uzroci gore opisani) taj unos svakako ne obezbeđuje ono što detetovom mozgu može biti potrebno, pa se osim u niskoj telenoj težini taj deficit može odraziti uveliko i na ponašanje. Dakle, da li je salmonele bilo ili ne to je više pitanje za pedijatra i mikrobiologa. Ono što ja preporučujema a vezano je ispoljavanje neke somatske smetnje kroz izmenjeno ponašanje je da uradite preglede i uključite predloženu terapiju (najmanje 21 dan uz ishranu bez šećernih proizvoda i veštačkih zaslađivača i konzervansa, mada ja preporučujem najmanje 3 meseca ukoliko je test na kandidu pozitivan) koja nikako ne može štetiti detetu. Čestitam Vam na uspešnoj primeni bihejvioralnih metoda.

Ostavite komentar