1. Pitanje broj: #31684

    Dobar dan moj muž je sadista. Zamalo smo se razveli radi toga. On zaista ne bi ruku digao na mene u smislu da me istuče, ali me zato emocionalno zlostavlja. Fizičko nasilje ostavlja za sferu itimnih odnosa, kada očekuje da ja pristajem na odigravanje scena silovanja, vezivanja, bičevanja (čak želi i da ja njega povređujem nekad fizički), ali mnogo opakije se manifestuje njegovo svakodnevno emocionalno zlostavljanje mene, (prigovara mi oko svega u kući, zatim govori da sam bezvredna i da je moj čitav život promašen, da me niko ne voli pa ni moji roditelji i prijatelji, te da svi misle da sam ovakva ili onakava. . .). To je iluzorno i pomisliti jer sam školovana, pristojno zarađujem i imam prijatelje.
    Društveno sam jako aktivna u zajednici u kojoj živimo. A jako je važna napomena da se on ni sa kim ne druži zaista (jedini su mu kontakti sa majkom, ocem i najbližom očevom rodbinom)! Ono što je najvažnije, jeste to da je svestan svog problema. Želi da učini nešto u vezi sebe. Nadam se da je iskren, a ne samo da mi maže oči da bi me zadržao, jer sam tražila razvod. E sad. Da li se takvo stanje leči? Negde sam pročitala da sadisti nemaju samopoštovanja i samopouzdanja. Molim vas, dajte savet, šta nam je činiti. Ima li leka za ovakvo ponašanje i stanje? Kome da se obratimo za neposrednu stručnu pomoc? Ima li literature koju preporučujete?
    Zahvaljujem od srca unapred.

    Odgovoreno: 16. 06. 2009.
    • Poštovani,
      postoji vic o bokseru kog mlati drugi bokser. Onaj mlaćeni moli boga da mu pomgne da nokautira ovog drugog i pita se zašto mu bog nimalo ne pomaže nastavljajući da ponavlja molitve sve dok bogu nije dosadilo cimanje pa mu odgovori: "pa ako bi ti makar jednom zamahnuo ja bih sve ostalo i mogao da uradim! ". Kakve to veze ima sa vašim pitanjem i činjenicom da svaki sadista ima svog mazohistu i obrnuto? Pa ako biste vi makar jednom odbili da učestvujete u igrama koje vam ne prijaju i u tome bili istrajni, verujem da bi ste se i vi uverili da vaš suprug može drugačije da se ponaša, i to ne uz božju pomoć. Da li on vređanjem projektuje svoj doživljaj sebe na vas braneći se od nepodnošljivih osećanja ili ste ga naućili da je to predigra za sado-mazo seksualne igre i kakvu funciju za vas ima istrajajavanje u takvom odnosu (da li žrtvovanjem vi osećate nadmoć i gradite samopouzdanje?), to jeste tema kojom će se pozabaviti stručnjak kome ćete se obratiti, ali tek nakon što podvčete granicu između uživanja i mučanja. Najbolje je obratiti se psihijatru i psihoterapeutu (najbolje ako je to jedna osoba) .
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #31684

    • Ana bajraktarevic 04. 01. 2015.

      Pa sad sam se prepoznala kad sam ponovno sve procitala. Pa to sam ja prije 4 godine, samo još sve goreeee i sa prezivjelim suicidom, na žalost. . .

    • Ana bajraktarevic 04. 01. 2015.

      Potpisujem sve što je rekla osoba prije mene, mene je moj tukao, vrijedao, ponizavao, financijski iskoristavao, sad smo u usa i ovdje nesme tuci, ali mentalno, emocionalno, verbalno, financijski zlostavlja, ucjenjuje, manipulira sa svima oko sebe i svuda okolo je on dobar covjek a mene prestavlja u losem svijetlu, imala sam 3 suicida, i dode mi u bolnicu i glumi dobrog muza, sijedi kraj mene i prestavlja mene mentalno i psihicku bolesnu osobu i ja ide na lijecenje dan danas u svoja 34 godine braka, jer sam bolesna od njega a cak mi neda pobijeci ni u smrt. N nemam nikog da mi bude podrska, a one koje sam imala je rasterao tipa, sve zene su kurve i uce me kakose kurvati, a muskarci su mi svi ljubavnici. Izolirao me je od sviju, ovdje sam u stranoj zemlji, sama i ostavljena na milost bogu. . . Znam zvucim kao da ja uzivam u toj situaciji. . . Neeeee. . . On me je napravio u svih ovi godina da se osijecam odbacenom od sviju, da me nitko ne voli, da nikom ne trebam, da sam nesposobna, da sam glupa, ljena, ruzna, pokvarena, kurva (ima seks samnom 1 godisnje i to insistira na pervezijama) . Da nemam kud, cak me ni bog nece uvijek me uspiju vratiti u zivot. . . Mom doktoru je rekao kako njegovi prijatelji na face kazu da sam dobila na lotu sto me je ozenio. . . I moram mu biti zahvalna sto me trpi. Hvala vam na velikom postu. . .

    • Ana bajraktarevic 26. 03. 2011.

      Ja sam u slicnoj situaciji, da se ne boji zakona bila bi i fizicki zlostavljana od muza, trpim to vec 30 goina, tjesi me to sto sam se izborila za to da mu mogu bar verbalno uzvratiti istom mijerom, do nedavno sam imala i cijelu njegovu familiju protiv sebe, cak je i prijatelje, poznanike, mislim cak i slucajnim prolaznicima je govorio naj ruznije o meni. Nikad niti ijdnu lijepu rijec nema za mene. Pocela sam se gaditi sama sebi, zasto to trpim, zat sto me je uspio uvijriti sve ove godine braka, da sam losa osoba, niko me ne voli, niko me ne treba, da sam glupa, lijena, nesposobna, ruzna, nisam dobra majka, zena. . . Rugim rijecima ne zasluzuem da zivim. . .

Ostavite komentar