1. Pitanje broj: #18092

    Poštovani,
    već 5 godina pijem lexilium i lečila sam se od depresije. Sve je počelo od razvoda braka. Više ne pijem nijedan lek ali ne mogu bez lexiliuma. Potpuno sam navučena na njega i mogu popiti tri table od 6mg, bez problema. Želim da prekinem ali imam jake krize. Droge nikada nisam uzimala, kao ni alkohol. Javila sam se neuropsihijatru i prepisao mi je Carbapin ujutru i uveče i insistira na tome da pijem bensedin od 10mg, dve tablete, tri puta dnevno i lagano da smanjujem. Jako se plašim tog novog leka Carbapin, ne znam čemu služi, indikacije i da se ne navučem na njega. Inače imam 37 god. i mnogo mi je teško. Imam sina od 16 god. i dok ne popijem svoju dozu lexiliuma, ne mogu da funkcionišem.
    Molim Vas za pomoć, ako je ima.

    Odgovoreno: 28. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Vaš strah je neopravdan što se tiče Karbapina i zavisnosti. Prvo, Karbapin nije lek koji stvara ozbiljnu fizičku i psihičku zavisnost ako se pravilno koristi (a lekar vam je preporučijo terapijsku dozu), a u psihijatriji koristi se kao stabilizator raspoloženja, emocija i ponašanja (psihostabilizator). Drugo, doze leksilijuma koje pominjete da uzimate ukazuju da ste uveliko razvili toleranciju na njega i da ste od njega zavisni. Moj savet je da osim psihijatra koji piše lekove, potražite i psihoterapijsku pomoć, jer iskustvo i data značenja tom iskustvu koja su pokrenula depresiju i uzimanje leksilijuma pre 5 godina, treba sagledati u jednom "isceliteljskom" ambijentu i razgovoru (možda više njih) sa psihoterapeutom, kako bi ste mogli biti funkcionalni i uključeni u svoj i, život vašeg sina adolescenta, bez depresije, leksilijuma i sličnih "psiholoških štaka".
      Srdačno.

Komentari na pitanje: #18092

    • Pozdrav. Imam pitanje. U kojoj meri Karbapin tablete utječuna razvoj fetusa kod trudnica, tj. da li trudnice smiju piti ove tablete i koliko je to rizik za fetus? Unaprijed hvala na odgovoru.

    • Imam 45g i od moje 28g patim od anksozno opsesivnog poremecaja sto znaci da sam jako tesko prevazisla krizu i strah koji me je obuzeo prvi put kada sam dozivjela uzas. Nakon toga sam trosila oxetin 20mg svaku noc 3g i lexilijum s kojeg sam se skinula vrlo brzo. A sada sta je sada imam epizodu istog stanja gdje mi ne da da funkcionisem i da imam osmjeh poletnost. Ok jem samo po nekada lexilijum ali kada popijem 1. 5mg sto je meni ja doza u roku 10-15min spava malo se. Zna li neko nesto o ovome i sta trebam dalje.

Ostavite komentar