1. Pitanje broj: #18046

    Poštovani,
    Dečko sa kojim sam u vezi ne može da doživi orgazam, tj nema ejakulaciju. Sa erekcijom u početku odnosa nema problema, ali posle odredjenog vremena i erekcija nestane. Urolog je konstatovao da nema fiziološkog uzroka, tj da je problem verovatno psihološke prirode. Inače, samozadovoljavanjem može da postigne ejakulaciju, mada nikada u mom prisustvu. Isti problem imao je i ranije. Inače zdravo živi, nije pušač, nema nikakve hronične bolesti, ima normalnu porodicu i sasvim uobičajen život. Ja bih želela da zasnujemo porodicu uskoro, ali ne vidim rešenje ovog problema osim da se obratim stručnjaku za pomoć.
    Molim Vas da mi date savet kako dalje da postupam, ili da me uputite na lekara/ordinaciju koji ima iskustva u tretmanu ovakvih slučajeva.
    Unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 27. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Po svemu sudeći radi se o psihogenim razlozima gubitka potencije tokom odnosa, a najćešći psihološki razlog je strah i to baš od neuspeha (održavanja erekcije, polsedičnih negativnih komentara o neadekvatnosti i sl.), gde muškarac biva skoncentrisan na održanje erekcije (i svoj polni organ), a ne na zadovoljstvo, sopstveno i partnerovo. Metod lečenja, koji ja savetujem je poprilično jednostavan, ali je uslov obostrana spremnost partnera i saradnja u sprovođenju. Radi se Master i Džonsonom (Master & Johnson) terapijskom protokolu pružanja i primanja zadovoljstva (dakle nije fokus na erekciji) o kome se možete informisati preko interneta (za početak evo jednog linka: http://www.peaceandhealing.com/sexual_health/impotence.asp), zatim detaljno u knjizi "Hladna žena, nemoćan muškarac" prof.dr Jezdimira Zdravkovića (Grafopromet, Paraćin, 2000), ili kod terapeuta koji poznaje ovaj metod lečenja (ne znam u kom gradu živite d bih vam savetovao kome da se javite). Kod psihogenih smetnji erekcije, korišćenje tableta za potenciju i sl. je nepotrebno, a po mom mišljenju čak i štetno jer mogu uticati isključivo na simptom (održanje erekcije), ali ne dotiču bitno strahove, način razmišljanja, niti relaciju dve osobe što je sve ključno u nastanku problema, ali u njegovom razrešenju. Rezultati terapije se mogu očelivati najkasnije za 15 dana.

Ostavite komentar