1. Pitanje broj: #17443

    Poštovani dr,
    Moja porodica ima veliki problem, naime moj tata koji je najbolji čovjek na svijetu po mom doimanju, počeo je manično da bude ljubomoran i posesivan prema mojoj mami, koja je oličenje dobrote, poštenja i sveg karakternog i moralnog što jedna žena može da bude. Taj problem ima već godinama, mama je uspješno odolevala problemima, međutim sad je preraslo u nešto baš ozbiljno, naime počeo je da je prati, da joj čita poruke iz telefona, da je maltretira verbalno, da joj govori da je u vezi sa bilo kojim muškarcem sa kojim ima i najmanji kontakt na poslu. Inače i ona i on su vrlo uspješni i cijenjeni na poslu, a sve to može da propadne zbog njegove bolesti. Postalo je zaista ne podnošljivo, ona je jadna i nikakva, a i on.
    Molim Vas da što prije mi odgovorite na moje pitanje, koje tablete da koristi za smirenje i smanjenje tih napada, i kojem psihijatru da se obratimo u Srbiji koji može da nam pomogne, bilo da je u privatnoj ili državnoj klinici, da je dobar i da je diskrecija zagarantovana!? Ali, molim Vas prije svega sugerišite koje tablete da uzima radi smanjenja te užasne psihičke uznemirenosti?
    Hvala unaprijed

    Odgovoreno: 21. 12. 2008.
    • Poštovana,
      postoje različiti tipovi ljubomore, jedna zbog straha od gubitka voljene osobe, druga kao naučeni model ponašanja, treća manipulativna itd. sve do patološke ljubomore koja je nevezana sa realnim događanjima, već za ozbiljno poremećeno viđenje realnosti i suštinski predstavlja bolest. Ukoliko je ljubomora Vašeg oca poprimila dimenziju patološke, sumnjam da bi uopšte dozvolio da mu dajete lekove koji bi uticali na smirivanje jer tada ne bi mogao da bude na oprezu i "hvata" sva mamina "neverstva", a mogao bi postati i sumnjičav prema onima koji ga "truju" lekovima. Dakle, ako je bolest, onda se kao i svaka druga bolest mora lečiti, a ako je stanje ozbiljno onda treba požuriti, bez alternativnih pristupa i improvizacija kojima se samo gubi na vremenu i snazi onih koji su "progonjeni". Lečenje sprovode lekari, koji ipak moraju sagledati i druge uzroke takvog ponašanja i tek onda predložiti adekvatnu terapiju. Svaki lekar psihijatar je edukovan za takvu vrstu procene, a diskrecija spada u domen lekarske tajne. Ohrabrite mamu da potraži pomoć, a on će ići sa njom, jer bez "progonjenog" nema ni "progonioca".
      Srdačno

Ostavite komentar