1. Pitanje broj: #16022

    Poštovani,
    imam dugu vezu i dečka koga volim kao i on mene. U poslednje vreme imam strah od gubitka voljene osobe nekim svojim postupkom ili nekim glasinama o tome što sam ja pogrešila u prošlom vremenskom periodu.
    Molim Vas da mi što pre odgovorite, jer se grozno osećam i živim sa tim strahom svaki dan, mislim da to kad se probudim, pred spavanje i uvek kad ostanem sama, nikako ne mogu da se opustim i smirim. Molim Vas da mi kažete šta se dešava sa mnom i kako da pobedim taj strah koji me razdire.
    Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 29. 11. 2008.
    • Poštovana,
      strahovi mogu biti realni i iracionalni, naučeni na različite načine, a pobeđuju se suočavanjem nikako izbegavanjem. U vašem slučaju suočavanje je jednostavno, odnosno, prvo pobedite strah u sebi što mislim da nije teško jer se radi o zabludama da ljudi moraju da imaju besprekornu prošlost da bi im sadašnjost i budućnost bile bezbrižne. Da li su u pitanju greške ili ne, to je bio vaš tadašnji izbor inspirisan neiskustvom, trendom, tadašnjim sistemom vrednosti i možda sastavni deo razvoja, ali koja (iskustva) sada ne biste ponavljali. Verujem da ne postoji osoba koja svoju prošlost posmatra kao savršenu, idealnu i besprekornu. Sa druge strane, strah treba dokrrajčiti otvorenim razgovorom sa partnerom, na način i na mestu kojim ste i gde ste ranije nailazi na partnerovo razumevanje. Život u neizvesnosti je obično naporniji od samih događaja.
      Srdačno

Ostavite komentar