1. Pitanje broj: #15323

    Poštovani,
    unazad tri mjeseca u vezi sam s momkom koji konzumira marihuanu već 15 godina. Lijepo se slažemo, imamo zdrav odnos i podržavamo jedno drugo, stalo mi je do te osobe, ali srce mi se kida kad ga vidim da "mota" joint. Pošto sam po zanimanju psiholog i dosta radim na sebi, isto tako nastojim i njemu pomoći, ali ipak nisam sigurna koliko mi je još strpljenja i tolerancije preostalo da ostanem s njim u vezi. Imam noćne more i mučnine. Ne znam da li je vrijeme da prekinem vezu ili ima još nade za nas?
    Je li zaista u meni problem da ga prihvatim kakav jeste?

    Odgovoreno: 21. 11. 2008.
    • Poštovana,
      nisam stručnjak za bolesti zavisnosti, niti pravim veliku razliku između rekreativnog uzimanja, zloupotrebe ili hroničnog uzimanja droga, iako je pomenuti stručnjaci prave, jer me prvenstveno zanima kakav uticaj takvo ponašanje ima na relacije sa drugim osobama, nego na samu osobu. Ukoliko konzumiranje trave ili droga remeti odnose (a najčešće remeti jer se život malo po malo svodi na planiranje nabavke i korišćenje )ili jasno utiče na dinamiku nekog odnosa u onda je i štetna, bez obzira da li ostavlja štetan uticaj na samog konzumenta (a retko ne ostavlja). Imajući u vidu da se i psiholog verujem da Vam neće biti teško da sami sebi odgovorite kakava je Vaša uloga u toj partnerskoj relaciji i šta činite za sebe i vezu ostajući ili izlazeći iz nje?

Komentari na pitanje: #15323

    • Ostavi ga devojko. Nema budućnosti sa narkomanom. Psiholog si, znaš i sama da ako on želi takav život nema mu pomoći. Nemoj sebi dodeljivati ulogu spasioca jer on ne želi da bude spašen. Idi i nađi nekog ko nije u problemu, koga ne moraš spasavati, posao ti je da se brineš o takvima, ne moraš sa njima i graditi život. Razgraniči to što pre. Sve najbolje.

Ostavite komentar