1. Pitanje broj: #15215

    Poštovani,
    Obraćam Vam se za pomoć u vezi veoma ozbiljne stvari. Imam 34god. i u vezi sam već 5god. sa momkom koji ima 39.god. i koji je narkoman. Naime, sve vreme naše veze on konzumira kokain (ušmrkava ga i to uglavnom vikendom) i marihuanu. Na početku našeg zabavljanja ja sam to probala po prvi put u životu i nakon par meseci shvatila da mi to ne prija i prestala u potpunosti. Ali, on nije, osim kada napravi pauzu od par dana do 2 nedelje, ali to je sve. Stalno pokušavam da razgovaram o tome ozbiljno, ali on je ubedjen da može da prestane kada hoće i da to nije problem. Ali, ja koja to sve pratim i veoma ozbiljno shvatam njegovo stanje vidim da će to ići mnogo teže. Problem je i taj što veliki broj ljudi u njegovom okruženju isto konzumira te droge vikendom i prilikom njihovog vidjanja. On je inače veoma dobar čovek, uspešan u poslu i druželjubiv, nije sklon depresiji, veseo, praktičan, pozitivan prema životu i kaže da mu je to samo dodatno gorivo kada je umoran. Pri tome je naša veza skladna, veoma se volimo i planiramo zajednički život.
    Molim Vas recite mi kako da mu pomognem da počne ozbiljnije da razmišlja o tom problemu, a da ga ne izgubim (skoro svaki put se posvadjamo kada se o tome priča). Stvar je posebna i zbog toga što je on Vas kolega, tj. i on je doktor i potpuno svestan štetnosti svega toga, ali u velikoj zabludi u vezi ovog problem. A povrh svega ja želim da zatrudnim, ali se bojim posledica.
    Nestrpljivo očekujem Vaš odgovor, srdačan pozdrav.

    Odgovoreno: 21. 11. 2008.
    • Poštovana,
      napisali ste mi da je Vaš partner potpunosti svestan štetnosti, ali da je u velikoj zabludi u vezi svog problema. Bojim se da nije moguće biti istovremeno svestan i u zabludi oko iste stvari. Mislim da upravo i Vi možete upasti u istu zamku i da ste ustvari svesni da mu vi ne možete pomoći, ali dovodite sebe u zablududa mu možete pomoći "da ozbiljnije razmisli" (mada ne vidim da ste napisali da on uopšte razmišlja) o problemu. Naravno, takve zamke su moguće kada emocije diktiraju ponašanje. Emocije mogu i da zamagle razum i u vezi činjenica da se ne radi o momak, već o odraslom čoveku od 39 g. čija profesija podrazumeva da donosi odluke o zdravlju drugih ljudi, a pri tom je nemotivisan da leči sopstvenu bolest za koju zna da je štetna i po njega i po odnos sa Vama. Kada je zloupotreba droga u pitanju, a zavisnost od njihovog dejstva se lako stvara, tu nema kompromisa. Svaka pomoć podrazumeva prestanak konzumiranja i uvođenje u program prevencije koju sprovode stručnjaci za lečenje bolesti zavisnosti i sistemski porodični terapeuti za bolesti zavisnosti, tako da Vam preporučujem da se sa njima posvetujete bez čekanja da se motivacija pojavi sama od sebe, jer se najčešće to ne dešava.

Komentari na pitanje: #15215

    • Razgovarajte sa njim. Ako ozbiljno ne donese odluku da prekine sa tim i ode na lečenje, prekidajte vezu sa njim, nema tu budućnosti, nemojte se zavaravati. Ne planirajte decu sa čovekom koji se drogira, za porodicu su potrebni stabilni ljudi.

Ostavite komentar