1. Pitanje broj: #15123

    Poštovani doktorke,
    Nedavno sam se udala za čoveka koji mi je bio najbolji prijatelj. Kada smo počeli da živimo zajedno, on je dobijao noćne more. Budio se, ustajao iz kreveta, psovao me i udarao po nogama ili bi se popeo na stolicu i sa ormana bacio saksiju koja je tresnula o sto, govoreći da je tu snajperista i da će me on spasiti, dok traje to njegovo ludilo, ja ga zovem po imenu, tepam i smirujem ga, govoreći da je to samo san. On odjednom sedne na krevet, ubrzano diše, okrene se i zaspi, ujutru zna da je ustajao, ali se ne seća šta je radio i šta je sanjao. Razgovarala sam i sa njegovom majkom, ona se smeje, kao to nije strašno, dešavalo se i dok je živeo sa njom, kaže da nije mesečar. On se, 10 god. pre braka kockao, puno pio, bio u dugovima i 3 puta probao kokain.
    Da li to ima neke veze ili je u pitanju duševni poremećaj. Preko dana je dosta miran i veseo, malo priča ali se brzo iznervira i pogrešno me shvata, nikada nije bio fizički agresivan.
    Molim Vas za mišljenje, jer imamo bebu koju mnogo volimo, ali sve više strahujem da bi mogao da je povredi. Pomišljam i da se razvedem, ali znam da ga se nikada ne bih otarasila, jer jako voli i mene i dete. Predložila sam da odemo u bračno savetovalište ili socijalnu službu, odbio je govoreći da je normalan i da su to samo snovi, ali on je budan i hoda!!??
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 16. 11. 2008.
    • Poštovana,
      sa razlogom ste zabrinuti za ponašanje vašeg supruga, ali uz adekvatan terapijski tretman i izmenu životnog stila, njegovo noćno ponašanje će se promeniti. Iako su ljudi navodili kao razloge za razvod i hrkanje supružnika, mislim da pre pokušaja pružanja pomoći, ne treba žuriti sa odlukama. Strah da se radi o duševnom poremećaju ne stoji u pravom smislu te reči. Naime radi se o epizodama mesečarenja (somnabulizma), a pokazalo se kroz različite slučajeve, da su epizode kakve ste vi opisali u direktnoj vezi sa dnevnim aktivnostima (nedostatak smirujućih i pasivnih aktivnosti), navikama (pušenje, uzimanje energetskih pića i alkohola) i ishrane (ljuto, jako začinjeno). Naravno, uvek je korisno i uraditi kontrolne analize krvi, EEG snimak. Opasnost da vi i dete budete povređene je realan, ali se ne radi o nameri, zbog čega je potrebno da se pobrinete za mere bezbednosti. Nije potrebno da idete u bračno savetovalište pre nego se obratite stručnjaku za poremećaje spavanja. Ako ste u Beogradu preporučujem prof.dr Žarka Martiuovića na Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj i prof.dr Nikolu Ilankovića na Institutu za psihijatriju u Pasterovoj. U svetu se obavezno vrši noćno snimanje kamerama osetljivim na pokret, tako da je korisno da se mesečaru pokaže kakvo mu je ponašanje tokom noći, kako i bi i sam razumeo stepen opaasnosti po sebe i druge u epizodama mesečarenja. Bračno i porodično savetovanje i psihoterapija dolazi u obzir ukoliko je suprug dobro informisan, a odbija savete lekara i pored činjenice da svojim ponašanjem ugrožava i sebe i članove porodice. Srdačno

Ostavite komentar