1. Pitanje broj: #14658

    Moj sin sad ima 20 godina, a od svoje 9-te godine primetila sam da laže pomalo. Sve vreme u osnovnoj školi bio super djak i do sedmog razreda je bio predsednik učionice, bio najbolji djak, nikad nije pobegao iz škole, pa da ne znam gde je, nikada se to nije desilo. Svi su mi se divili njega i još mi se dive kako vaspitanog sina imaš, jer stvarno je osetliv i hoće svima da pomogne, mnogo je društven . Počela sam da sa njim razgovaram, da ne treba da laže, nije dobra navika, neće niko da te voli i ako ti se nešto ružno desi niko neće verovati. Vidim da stvarno laže čim počinjem s njim razgovarati i da ga slušam, on odmah počinje da me laže sva i svašta. Ponekad priča da mi ne znamo koju moć on ima , sad još puši i pobegne od nas, samo traži gde može da se oseti slobodan i da laže i da se duva. Još voli da se obuče kao mafija, kao da je star 45-50godina. Priča drugima kako mi ne razumemo njega i treba neko da razgovara sa nama. Sad stvarno ne mogu da ga trpim, niti mogu da ga gledam u oči, sasvim sam izgubila poverenje u njega i stvarno me boli duša, jer moj je sin i hoću da mu pomognem.
    Molim Vas da mi pomognete, jer znam da i ja sam kriva, jer pre sam 12 godina izgubila najdražu sestru i ona je njega mnogo volela, pa ni ja nisam sakrila taj bol, jer moja deca su vršnjaci njenih i u početku kad je ona poginula, mnogo sam se bavila njima i mojoj deci rekla nemojte pored njih da me zovete mama.
    Puno Vam hvala,
    Violeta

    Odgovoreno: 10. 11. 2008.
    • Poštovana gđo Violeta,
      kada se od 20 oduzme 9 razlika je 11. Nije teško uočiti da se to poklapa sa periodom žalosti za sestrom i promenom ponašanja prema vašoj deci (slanjem poruke da se povremeno odreknu vas kao majke u prisustvu sestrine dece). Kako je taj period i vaše ponašanje uticalo na dalji razvoj događaja i šta se sada može promeniti mogao bi biti predmet razgovora sa sistemskim porodičnim terapeutom. Iskoristite savet koji vam sin upućuje da neko treba sa vama da razgovara (vama i suprugom), ali da taj neko poziva i njega u pomoć porodici.
      Srdačno

Ostavite komentar