1. Pitanje broj: #14472

    Molim Vas da mi pomognete,
    živim u Francuskoj sa devojkom. Dolazim iz Srbije, a ona je francuskinja, u vezi smo već 4 meseca i ima već mesec dana kako živimo zajedno. Prvi mesec dana ona je bila uvek uz mene, slušala me i pomagala da se smirim, bila je stvarno ljubazna sa mnom, a u zadnjih mesec dana primetio sam da je jako depresivna, ljubomorna i iznervirana svaki put kad hoću da vodimo ljubav. Odbija me, redovno pokušavam da razgovaram sa njom smireno, ali nema odgovora, stalno je nervozna, jednom mi je priznala da me je prevarila i oprostio sam joj bez galame i nerviranja, sve onako smireno rekao sam joj da hoću da joj pomognem da bolje živimo zajedno, ali opet ništa ona je stalno ista. Imam 22 godine ona ima 21.
    Molim Vas za odgovor kako bi mogao da joj pomognem da vidim njen osmeh svaki dan i da sve bude kao na početku da budemo sretni. Nadam se da ste razumeli i hvala Vam na odgovoru voleo bi češće da Vam pišem, jer stvarno mi treba pomoć za uspešnu vezu.
    Hvala još jednom na razumevanju.

    Odgovoreno: 10. 11. 2008.
    • U fazi zaljubljenosti (koja na žalost ne traje dugo), ljudi menjaju ponašanje. Umirivanjem emocionalnog šoka i uzburkanih strasti, zaljubljenost zamenjuje nešto staloženija, ali čvršća emocionalna vezanost koju zovemo ljubav, pa se paralelno sa tim procesom i ponašanje u određenoj meri vraća na uobičajene obrasce ponašanja, ali sada prilagođene novim okolnostima kao što je život u dvoje odvojeno od porodica iz kojih potiču. Možda se to dešava i sa vašom devojkom. Potrebno je da sagledate iz kakve porodice dolazi, jer možda ljubaznost, smirenost i umirivanje temperamenta nije karakteristika rešavanja problema. Ukoliko je u njenoj porodici bila potrebna "dobra svađa" da bi se pokazalo "meni je stalo do tebe pa se zato i svađam sa tobom", onda možda vaš princip "samo da bude mira u kući" možda neće funkcionisati. Naravno, ovo su samo pretpostavke i putokaz odakle da krenete, jer ne funkcionišemo svi po istim principima jer ih nismo naušili ulskom u vezu već mnogo, mnogo ranije. Ali je i istina da učimo stalno i čitavog života, prilagožavajući se različitim okolnostima. Pitanje prevare ne treba zataškavati, već razgovarati o svim mogućim aspektima partnerskog odnosa, sa manje ili više liberalizma u ponašanju oba partnera. Samo hrabro. Pozdrav

Ostavite komentar