1. Pitanje broj: #14316

    Poštovani Dr,
    Imam jedan mnogo veliki problem koji ne znam kako da rešim. Saznala sam, tj dečko mi je priznao kad je krenuo da se leči da je 4 meseca bio na heroinu, kad ga je prvi put uhvatila kriza u selu na odmoru, pomislila sam da je stomačni grip, pošto je u poslednje vreme bila epidemija, šta drugo da pomislim, ni na kraj pameti mi nije to bilo, jer jednostavno nije on takav, ali sam se grdno prešla. Kada smo se vratili u Beograd ja sam otišla svojoj kući i kad smo se videli posle dva dana rekao mi je šta se dešava i da mu je drugi dan lečenja, nisam mogla da verujem, da me tako neko najgore izda, jer zna kakvu averziju prema tome imam. Našla sam se u čudu, najbližoj osobi i najdražoj da se to desi, i to pored mene koja sam skroz normalna i totalno strejt, sve je imao, šta da radim, u prvom trenutku sam htela da raskinem i da pobegnem, jer takav bol nisam mogla da podnesem. Na kraju sam shvatila da to nije rešenje, da moram da se suočim sa stvarnošću i da mu pomognem, ali ne znam kako? Jer o tome ni jednog trenutka nisam razmišljala. On je rešio stvarno da se skine, ja se iskreno nadam da je tako, jer ne mogu da mu verujem. Sve u svemu trenutno je na terapiji na privatnoj klinici, danas mu je bio 4. dan, i posle 6 dana treba da mu ugrade implant, on ima 28 god, a ja 24 , i ovo mu je prvi put. Kako da mu pomognem da izbaci iz glave taj osećaj i da se promeni.
    Molim Vas pomozite mi, preporučite mi literaturu, šta god, samo da mogu da se upoznam sa tom materijom, kako mu pomoći u nastavku lečenja, iskorenjavanja droge iz mozga, bilo koje.
    Hvala unapred,
    Olja

    Odgovoreno: 05. 11. 2008.
    • Poštovana Olja,
      davno je prošlo vreme zabluda "jednom narkoman uvek narkoman". Međutim, terapija jeste proces koji zahteva vreme, strpljenje, veru, oprez, sposobnost prepoznavanja krize i recidiva i što je najvažnije saradnju celokupne mreže pomagača onome ko se "skida" sa heroina. Savetujem da sa njim idete kod lekara i da se angažujete kao saradnik u lečenju, a sam program podrazumeva edukaciju saradnika o zlatnim pravilima ponašanja uvođenja i održavanja apstinencije, koja je uvek uspešnija ukoliko postoje saradnici. Drugačiji psihološki "implanti" nisu efikasni. Sa druge strane, ukoliko Vam je to najbliža i najdraža osoba, taj proces će ujedno testirati i vaše stavove i uverenja kako treba da izgleda vaša emocionalna veza koja treba da opstane i razvija se i da li će veza s tim momkom ispuniti ta Vaša očekivanja. Najadekvatniju th preporučiti lekar kod koga se leći Vaš momak.
      Srdačno

Ostavite komentar