1. Pitanje broj: #14174

    Poštovani,
    suprug i ja smo dve godine u braku, sada smo mnogo počeli da se svađamo oko sitnica. Ne razumem njega, a on ne razume mene, situacija u kući je stalno napeta. On jako viče kada se svađamo, a naš sin posle svake naše svađe i muževljevig dranja po kući dobije visoku temperaturu i danima neutesno plače, a ima samo deset meseci.
    Molim Vas za praktičan savet šta dalje činiti

    Odgovoreno: 03. 11. 2008.
    • Rođenje deteta je nova životna faza u porodičnom životu i nosi drugačije i teže zadatke nego iz faze kada su bračni partneri živeli u dvoje. Menja se raspored slobodnog vremena, pravila dogovaranja, ritmovi završavanja obavaze i odmora, emocionalna pristupačnost, a da ne pričam o seksualnim odnosima, a uz to kao pomoć uključuju se porodice porekla (babe i dede) jer je sve podređeno novom članu prodice. I sve je to očekivano. Porodice koje se prilagođavaju novim porodičnim okolnostima su one koje menjaju dotadašnja pravila i shvatanja koja važe ya život u dvoje. Ukoliko se u novu fazu prenesu stare navike i očekivanja, onda dolazi do povećanja tenzije, a sitnice su samo okidači da se tenzija na kratko spusti kroz pražnjenje. Deca, iako mala reaguju menjanjem telesnih funkcija i reakcijama koje su im uzrasno omogućene, a u vašem slučaju to je plač i uznemirenost. Savetujem da prvo sagledate šta je već deset meseci ostalo od starih navika u ponašanju vas i supruga, i da lli na isti način rešavate drugačije probleme. a što nije u skladu sa potrebama nove životne faze, pa otvoreno o tome razgovarati, ako možete vi i vaš partner, a ako ne ide, potražite pomoć od bračnog savetnika da vam pomogne da to učinite.
      Srdačno

Komentari na pitanje: #14174

    • Dobar dan imamo problem, ako nam mozete pomoci, u braku smo 5 godina imamo dvoje male djece, problem je to sto se stalno svadjmo, ja sam na antidepresivima, majka mi je umral prije 5 godien i sogorica mi je na umoru. Imam 27 godina, stalno si prebacujemo tko je sto napravio oko djece, ko je premotao, ko im oprao zube itd. Ja bas nemam nekakvu zelju za intimne odnose to prepisujem ad, prije je sve bilo u redu sto se toga tice. . . Moj muz je postao zivcan stalno mi govori da se razidjemo ako se necu normalo poceti ponasati. A to znaci da nebudem zivcana, ja sam zivcana kad njega vidim na kompu ili kod akvarija s kojim se jako voli baviti a ima puno toga za napraviti po stanu tipa pokupiti igracke itd. Ja nemogu rev pomaze mi jako puno, stalno je umoran evo primjera jucer isli smo u ducan i klinci su bili jako nervozni i on meni danas posalje poruku zasto ja nisam uzela klince i optisla u veliku kupnju a da on odmori i odspava. Ja sam sa manjim doma kuham pospremam pazim na njega i ja sam umorna ali on to ne shvaca jer ja sam doma a on radi. . . Ima suer posao, u uredu. Ne znam sto da radimo. Ima jos toga ali se ne mogu trenutno sjetiti. . Problem je da se konstantno svajamo a svaki puta sam ja kriva. Kad mo kazem oprosti kriva sam napravi neku facu ili kaze sa oprosti se ne rjesavaju probemi, a kad on meni kaze sve pet kasnije. Molim vas za savijet hvala

Ostavite komentar