1. Ostanak u braku iz sažaljenja

  Pitanje broj: #47587

  Imam veliki bračni problem koji nikako ne mogu sama da riješim. Išla sam na razgovore kod stručnih lica, ali nijedan mi nije dao pravi odgovor. U stvari, slali su me da posjetim ustanovu za bračno savjetovalište, no kako nje kod nas nema, tako je nisam ni posjetila. Naime, suprug i ja smo se uzeli iz ljubavi. Dobili smo dijete, sina, koji sada ima 15 godina. No, kako smo živjeli sa njegovom sestrom, koja ni dan danas nije udata, nailazili smo na prepreke i teškoće. Ona je uvijek trebala da se pita, da bude glavna. Suprug se odao alkoholu, bio liječen dva puta u ustanovi kod nas i ništa, opet po starom. Drugo dijete ima 13 godina. Naime, kad je muž počeo da pije, gubio je seksualnu želju i totalno je nema već punih 13 godina. Međutim, ja sam probala da razgovaram sa njim, ali ništa, on stalno nešto prevrće, jako se stidi na tu temu da razgovara. Meni više vrijeme izmiče i moram da Vam priznam da sam imala muškarca sa kojim sam stupila u odnos pre nekog vremena i bilo mi je divno. Ja ne radim, podižem djecu, stalno sam u kući i nisam ispunjena. Porodici sam se maksimalno posvetila, ali više ne mogu da izdržim. On apstinira već sedam mjeseci, ali je po svim pitanjima mrtav. Čini mi se da tjera sebe da se malo okrene djeci, ali to je sve na silu. Djeca su sve posmatrala dok su rasla, batine, uvrede, lomljavu i slično. Stariji sin, koji sada ima 15 godina, ponaša se prema meni kao da sam dosadna, pita me šta pričam, kaže da oni znaju sve. Ostavila bih muža, to sam mislila i ranije da uradim, ali me ubija ne ljubav, već sažaljenje prema njemu. Pitam se kome da ga ostavim i sve se bojim šta će ljudi reći? Njegova sestra mi je govorila, između ostalog: "Bliži je meni, nego tebi. Danas si ti žena, sjutra neka druga, a ja sam mu krvno vezana". Žao mi je da ga ostavim jer znam da bi ga ona pojela. Šta da radim?

  Odgovoreno: 18. 12. 2009.
  • Poštovana,
   Lečenje alkoholizma je dug i kompleksan proces koji zahteva uključivanje gotovo čitavog porodičnog sistema. Kažete da je Vaš suprug bio dva puta na lečenju, ali bezuspešno. Nisam stručnjak za lečenje bolesti zavisnosti, ali koliko znam, u lečenje, da bi bilo uspešnije, se uključuju i članovi porodice. Kako u Vašem gradu nema bračnog savetovališta, za savet se možete obratiti lekarima koji su lečili Vašeg supruga, kako biste dobili bar neki savet i uvid u čitavu situaciju. Ukoliko u Vašem gradu postoji klub, društvo, savetovalište za ljude lečene od alkoholizma, možete se povezati sa nekom od njihovih porodica da vidite kako su oni razrešili probleme slične vrste.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #47587

  • vanja jovovivic 01. 02. 2013.

   Ja sam operisala kamen u zucnoj kesi da li postoji rizik da se stvori ponovo kamen i kakav je dijetalni rezim nakon operacije

Ostavite komentar