1. Pitanje broj: #31640

    Poštovanje,
    u braku sam 2,5 godine i imam dvoje dece. Od pre par meseci su učestale svađe sa mužem i to sve zbog komšinice. Naime, suprug je od nje pre 4 meseca uzeo broj tel radi druženja naše dece. Na suprugov poziv sam i ja išla kod njih, tj. kod nje kući. Bili smo par puta i bila sam otvorena sa njom, pričajuci joj o porođaju, životu i sl. Jedne večeri je komšinica ostala bez pelena za bebu i poslala mom suprugu sms zatraživši pelenu. Kad je došla da je uzme, samo je otvorila vrata i rekla-gde je nn (ime supruga) ne javljajući se ni meni ni mojim ukućanima, iako nas je videla.
    Ubrzo posle toga sam se porodila i mesec dana sam bila u krevetu. Beba je rođena krupna, pa je i porođaj malo bio teži. Posle mesec dana sam izašla iz kuće i počela da šetam bebu i pripremam dokumenta za roditeljski dodatak. Kad sam je prvi put videla rekla je samo ćao i otišla. Ja sam bila njoj okrenuta leđima i nisam joj se javila. I narednog dana kao da je utempirala vreme sa mojim mužem kad je on napolju i izašla, popričala sa njim, s mojim sinom i kad je mene videla otišla.
    Isto se ponovilo još 2 puta. Čak me je sa bebom videla na ulici i samo se javila sa ćao i otišla, ne čestitajuci ni rođenje bebe, a ni pitajući za moje zdravlje. Moram reći da je na poziv mog muža da dođe na čast za rođenje bebe došla. Usput je slala mom mužu sms pitajući kako je beba i sms u kojima je tražila neke filmove. Njeno ponašanje me je uvredilo i napala sam muža da joj se samo javi, samo sa ćao a ne da razglaba teme i da joj više ne odgovara na sms. Muž se ljutio, vređao mene govoreći mi svašta, kao na pr. prokletnice da si dobra osoba ne bi se tako dugo i bolno porađala, lenštino, ustaj i gledaj svoju decu, psovao mi je majku, čak je pokušao da me tuče. Gurnuo me je na krevet i uneo u facu i derao kako će da me slomi. Govorio mi je da ne može da ode kod nje ni na kafu, jer ga je zvala. Čak mi je rekao da ce zainat da odlazi svakog dana. Pričao mi da ću da joj nabijem kompleks, da može da oseti moja razmišljalja o njoj i da mi se zato ne javlja.
    Svađe su bile samo kad se ona spomene i to kad je moj muž spomene. U sali ili ne, je nazivao mače moje, pričao kako bi je sexualno zadovoljio i ona njega. Do kulminacije je došla kada je ona posle 3,5 meseci od rođenja deteta došla sama da poseti dete. Prvo je mom mužu poslala sms da li je kući da dođe. Sumnjajući da je to njen broj, suprug joj je dao moj broj nadajući se da će meni poslati sms i pitati kad da dođe. To nije učinila već se oko 17 sati spemila, uzela dete i krenula nama. Ja sam bila ispred kuće, prala neka kolica i slučajno podigla glavu i videla nju da se vraća svojoj kući sa ukrasnom kesom u ruci. tj. krenula je nama, ali je mene ugledala i vratila se. Suprugu je posle 5 min poslala sms da ne može doći jer joj je navodno došla baba i da će doći sutra. Suprug joj je odgovorio da meni smeta da se on sa njom dopisuje i da se ljutim što mi nije čestitala rođenje bebe i da ispade da je u pitanju afera i par puta se izvinuo. A ona je na to odgovorila da joj je sada jasno zašto joj se ne javljam na ulici, da ne može da veruje i da nije ona takva i još rekla da sam primitivna i bolesno ljubomorna, da nije otimačica muževa i da je mišljenja da je ja od samog upoznavanja ne podnosim.
    Nisam napisala da sam prestala da joj se javljam, jer mi njeno suvo ćao ne treba. Tako iznervirana uzela sam njen broj i sa mog broja poslala, da ako nije otimačica muževa i misli da je ja ne podnosim šta će u mojoj kući i da gleda moju decu. Na to je ona odgovorila da mene ništa ne pita. I onda sam joj poslala da mi se ne javlja, da se okane mog supruga i da ne prilazi mojoj deci, na šta je odgovorila da nisam ja ta koja će joj reći koga će da se okane, a koga ne i da ja još ne znam sa kim imam posla. Čak je izmislila da je ja nazivam svakakvim imenima, što je netačno jer nemam vremena za druženje sa komšilukom. Tj družim se sa ljudima koje ja volim. Uveče je i njen muž poslao sms mom muzu rekavši-smiri ženu da je ja ne smirim, i ako se u komšiluku pročuje bilo šta, da će biti problema.
    Mogu još reći da se žena slobodno ponaša, da je još jednoj komšinici grlila muža, da se njen muž raspravljao sa komšijama zbog nje, jer navodno svi nju žele. Da je svekrva tuče, ogovara ukućane komšijama. Ne želim da se sa bilo kim svađam, ali želim da na sve to stavim tačku. Hoću i da ostavim muža, tj da se rastavim s njim. Na sve to moj muž kaze da sam bolesna da moram da se lečim, čak mi preti bolnicom Lazom Lazarevićem, nisam rekla da mi je suprug rekao kako će pobiti moju porodicu, pola da pobije, a pola da ostavi da se muči. Ako je greh staviti tačku na sve, izbeći nerviranja, poštedeti decu da slušaju naše učestale svađe, e onda sam stavrno grešna. Molim vas za odgovor. Šta dalje činiti? Kako se ponašati prema komšinici a kako prema suprugu? Molim za brz odgovor i ujedno se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 17. 06. 2009.
    • Poštovani,
      dolazak novog člana u porodicu, odnosno bebe, predstavlja veliku odgovornost, napor, menjanje dotadašnjih navika i pravila ponašanja. Vi ste za kratko vreme, čini mi se dok se još uvek niste privikli na bračni život i nova pravila ponašanja, doneli na svet dve bebe što u svakom slučaju predstavlja ogroman napor kako fizički, tako i psihički. U takvim okolnostima počinjemo svoju okolinu, i onu bližu i onu dalju da gledamo drugim očima i da stvari posmatramo rekla bih više srcem nego razumom. Niste napisali da li sem vas, supruga i dece još neko živi sa vama i da li imate na koga da se oslonite, odnosno ko vam može pomoći oko dece? U savakom slučaju pored sebe imate supruga sa kojim još uvek niste postavili dobre relacije, odnos poverenja i čvrstu emocionalnu vezu pri čemu vi optužujete a vaš suprug na optužbe odgovara zlostavljanjem, za sada samo emocionalnim. Dok se vi bavite životom svoje komšinice, vaš život prolazi pored vas pa ste u svojim razmišljanjima stigli do faze razvoda i odlučili da stavite tačku. Po najpre stavite tačku na razmišljenje o komšinici i njenom životu a otvorite novo poglavlje u svom bračnom životu u kome ćete glavni akteri biti vi i vaš suprug. Otvorena komunikacija (bez uvreda, koškanja i unošenja u facu) , uspostavljanje emocionalne bliskosti, jasna podela uloga biće sasvim dobar okvir za postavljanje novih obrazaca ponašanja, odnosno da stvari koje radite počnite raditi na drugačiji način koji će doneti boljitak i učiniti vaš odnos kvalitetnijim. Ukoliko mislite da to ne možete učiniti sami potražite pomoć bračnog terapeuta. Promene su na vama, napravite prvi korak.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #31640

    • Draga nn, tvoj problem je poprilično kompleksan i za mene je tvoj suprug perfidno, bolesno i jadno stvorenje. Pravi te budalom, i to još kad si najranjivija, kao porodilja. Čovjek prema životinji u tim trenutcima je pažljiviji, a on te pravi ludom. Sasvim su normalne tvoje reakcije a potpuno je nenormalno da on ima kontakata sa kojekavom komšinicom, jer isto tako ne bi bilo prirodno da se ti dopisuješ sa njenim mužem, ili nekim drugim. Želim reći, da ljudi u braku trebaju zajedno učestvovati u upoznavanju i kontaktiranju sa drugim osobama,van njihove bračne zajednice. Najtužnije je to što se u toj priči koriste djeca koja služe samo kao sredstvo do cilja. On ni tebe a ni djecu ne zaslužuje. Sram ga bilo što ne misli glavom kojom bi trebao. Tvoja komšinica je vjerovatno dominantna u svom braku i muž joj je nesposobnjaković i glupan. U jeziku postoji izraz za takve žene, i iz pristojnosti ga neću pominjati. Dvoje bolesnika, zbog svojih prljavih nagona tebe prave budalom. Znas, dešava se ljudima da požele promjeniti svoj život ali treba biti častan i pošten, ne praviti idiota od tebe i vašu djecu ne koristiti za... sram ga bilo. Njima oboje treba liječenje ane tebi. Zlobni i jadni. Ne daj na sebe, danas je ovako a sutra ćete još više zlostavljati. Nije on vrijedan toga. Srećno

    • Draga nn, moja majka je ostala u braku (vec je i 30 godina) jer nije mogla da se razvede zbog prijetni da ce nas pobiti (mene i sestru) i veoma nasilnog ponasanja. Zahvaljujuci majci i pokojnoj baki uspjele smo da zavrsimo fakultete i ostanemo normalne samo bez samopuzdanja.. Ranije je zlostavljanje bilo i fizicko i psiholosko, a sada je psiholosko. Ukoliko imas gdje da se sklonis i nekog da te zastiti otidi jer djeci treba bar jedan zdrav roditelj a ne dva koja su bolesna. ako je *gospodinu* vaznija komsinica od vlastite zene i djece mislim da tu nema dobra. Smatram da ni jedna zena ne zasluzuje ponasanje kakvo je kod tvog muza i kod mog oca. Tebi i tvojoj djeci zelim sve najbolje.

Ostavite komentar