1. Tumačenje rezultata timpanometrije

  Pitanje broj: #107928

  Poštovani,

  Moj sin, (uzrast 4, 5 godina) je poslat na orl pregled zbog predloženog vađenja krajnika. Na tom pregledu urađena je timapnometrija i rečeno mi je da rezultat "nije dobar". Evo rezultata: desno uvo: volume 0. 61 ml compliance 0. 27 ml pressure -300 dapa gradient 0. 07 ml levo uvo: volume 0. 75 ml compliance 0. 87 pressure -260 dapa gradient 0. 39 ml.  Dobio je terapiju Nasonex 1x1 20 dana, pa da se zatim timpanometrija ponovi, ali mi nije objašnjeno šta zapravo znači ovaj nalaz za njegov sluh, da li mu je sluh oštećen i koliko (mi nismo primetili da on ne čuje dobro), niti koje su prognoze ili mogućnosti? Nadam se da mi Vi možete to objasniti. 

  Odgovoreno: 13. 11. 2012.
  • Poštovana,

   To je timpanogram tip c koji znači da je samo problem u veličini trećeg krajnika i da nema sekreta u ušima. Ako je bilo više upala ušiju, može da se uz operaciju napravi i paracenteza tj. Da se proseče bubna opna da se proveri da slučajno nema i sekreta u ušima. Ako nema sekreta, cevčice se ne postavljaju u bubna opna sraste za samo par dana. Rešenje problema je u operaciji trećeg krajnika a nasonex može da smanji veličinu krajnika ali samo privremeno odnosno dok se koristi.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #107928

  • Zdravo, mene zanima sta oznacava nalaz Timpanometrija obostrano tip-C niske kompliance

  • Radili smo timpanometriju. U pitanju je dete od dve godine. Rezultati timpanometrije desno uho VOLUME:0.32ml COMPLIANCE:0.00ml PRESSURE:79 daPa GRADIENT: 0.00ml LEVO UHO: VOLUME: 0.36ml COMPLIANCE: 0.00ml PRESSURE:199 daPa GRADIENT: 0.00 ml Mene intetesuje, da li je to nesto strasno, ili nije? Jer treba da ide da operise treci krajnik.

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 14. 09. 2017.

   Nedovoljna ventilacija srednjeg uva najčesce zbog uvećanog trećeg krajnika koja traži pracenje. 
   Nekada bude i uzrok sekretorni otitis koji pored operacije trećeg krajnika trazi i ugradnju cevčica. Dakle kontrolna timpanometrija.

  • Dete uzreast 3 meseca je imalo 3 meseca temperaturu kaja se ponavljala svakih 5-6 dana i koja je dostizala i do 41 c°. Uskoro smo otkrili pregledom pedijatra da je u pitanju upala ušiju kaja traje duže vreme. Koristili smo sirup Panklav 7 dana, a zatim smo otišli na kontrolu kod orl, odakle su nas poslali na timpanometriju gde je na pregledu ustanovljeno ty levo a desno ac. Doktor orl nam je samo rekao: videćemo kakva ce biti naredna 2 skringa. Ako može objašnjenje ove dijagnoze od strane doktora orl? 

   Hvala unapred!

Ostavite komentar