1. Tumačenje nalaza laringomikroskopije

  Pitanje broj: #122036

  Poštovani, 

  09. 06. 2013. mom ocu je otkriven zloćudni karcinom na vratu-grlu u Beogradu na kliničko bolničkom centru. Urađena je laringomikroskopija sa biopsijom, ph 2224/13 ca planovellulare infiltrativum, srednje diferentovan gii ngii. Ulceronekrotični tumor koji u potpunosti ispunjava desni piriformni sinus (zahvata sve zidove) i širi se do ušća jednjaka. Tumor se ne širi u larinks. Lokalno hiruški inoperabilni tumor. Urađena mu je hiruška traheotomija na tipičan način. Msct vrata: neo masa hipofarinksa sa, infiltriše lateralni zid hipofarinksa, desni parafaringealni prostor, desni karotidni prostor, vezana za pakete lgl gornjeg, srednjeg i donjeg lanca dim. 70x42x38 mm. Paketi lgl dimenzija 42x38mm sa desne strane. Upućen je na hemioterapiju. Molila bih Vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite šta sve ovo znači i da li je moguće da se izleči? 

  Odgovoreno: 07. 11. 2013.
  • Poštovana,

   Na žalost tumor vašeg oca je maligne prirode i s obzirom na lokalizaciju i njegovu proširenost nije ga moguće odstraniti hiruškim putem što znači da su ostale 2 mogućnosti za lečenje - terapija zračenjem i polihemioterapija. U slučaju vašeg oca je određena hemioterapija što znači da je vaš otac ozbiljan bolesnik i da sve savete koje ste dobili morate najozbiljnije shvatiti i prihvatiti jer nemate nikakve druge mogućnosti.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #122036

  • Moj tata je imao taj problem, operísao, i opet se pojavio posle par meseci, bio na zracenje i nime vredelo u roku od god dana umro.

Ostavite komentar