1. Miringoplastika i gubitak sluha

    Pitanje broj: #122359

    Poštovani,

    Želio bih Vaš savjet, naime zakazao sam operaciju uha miringoplastiku, imam rupu a bubnjicu već 15 godina i gubitak sluha od 15 decibela radi te perforacije. Ono što me malo zabrinulo jeste između ostalog što mi je doktor objašnjavao za operaciju, jeste da mora spomenuti još nešto što traži zakon, a to je da postoji mali rizik, manji od 1% da može doći do gubitka sluha potpuno kao posljedica operacije ali da se to veoma rijetko dešava ili nikako, ali mene ipak malo škaklja sad jer ipak imam dosta sluha na to uho, a s druge strane volio bi da dobijem novo uho kao što mi je doktor rekao, nakon operacije bi bilo kao novo i ne bi mi više smetala voda i mogao bih roniti. Sad me zanima Vaše mišljenje je li uopšte ima te opasnosti ili se to jednostavno tako mora napomenuti da postoji neki rizik, operacija je u opštoj anesteziji?

    Odgovoreno: 16. 11. 2013.
    • Poštovani,

      Miringoplastika znači da se intervencija odvija samo na nivou bubne opne znači da se ne diraju ni slušne koščice (potpuno druga situacija je u slučaju holestatoma gde je on već razorio slušne koščice i tu se ne očekuje da se sluh popravi već samo da se zaustavi dalje širenje holesteatom u unutrašnje uvo i lobanju) . Gubitak sluha je manji problem u Vašem slučaju dok su moguće ponavljane infekcije mnogo veći problem. Nisam nikada čula da je neko posle miringoplastike imao potpuni gubitak sluha a radim u ustanovi gde se operacije ušiju rade svakodnevno.

      Pozdrav

Ostavite komentar