1. Kvržice na dnu jezika

  Pitanje broj: #149557

  Poštovani, 

  Imam 2 kvržice (zrna) na dnu jezika sa leve i desne strane, i jedan sitan tamniji pečat kružnog oblika iznad njih (na levom krajniku). Doktor opšte prakse kaže da je u pitanju hiperplazija (uvećanje) limfnog tkiva zbog "neke" upale i da ne treba da se brinem. Međutim te kvržice su tu puna 3 meseca, a ja sam veliki hipohondar. Osim što se brinem šta može biti u pitanju, zanima me da li ovo možda može da bude neki znak hiv-a? (imao sam nezaštićen odnos sa promiskuitentnom osobom pre skoro 4 godine i do sada se ne sećam da sam imao ozbiljnih simptoma)

  Odgovoreno: 17. 11. 2016.

Komentari na pitanje: #149557

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 22. 11. 2016.

   Poštovani, to što ste zaokružili je donji pol krajnika /sa jedne strane je najverovatnije inkapsulirani gnojni sadržaj - koliko je moguće videti na slici, dok se sa druge strane ne vidi dovoljno jasno - leva strana/. Takvi krajnici su najčešće za operaciju jer antibiotici uopšte ne deluju na ovakve hronične promene. Dakle potreban je pregled otorinolaringologa da bi se utvrdilo u čemu je problem. U svakom slučaju nije nešto strašno. Možete da se javite na d.n.milosevic@gmail.com da se dogovorimo za pregled. Pozdrav

  • Ne, te kvržice nisu na jeziku nego prema grlu (krajnicima). Evo slike https://s14.postimg.org/r0nav0r75/screenshot_1_2.png -osećam ih povremeno kad ovako izvučem jezik, ići ću na orl svakako, ali možda ste imali ovakav slučaj, pa imate neki savet. Ta zrna nisu bila tu, čak je ovaj desni (veći) bio upaljen jedno vreme. Sad imam i tamni kružić iznad na tom krajniku.

Ostavite komentar