1. Golicanje u grlu

  Pitanje broj: #155437

  Poštovani,

  Imam jako golicanje u grlu već sedam meseci. Sve je počelo u julu mesecu kada mi se javilo jako golicanje, pa sam povraćala. Međutim nije se više javilo sve do avgusta-septembra. tada je počelo konstantno golicanje. Bila sam dva puta u hitnoj, primala injekcije, antihistamici i ništa mi nije bilo bolje. Pritom bolujem od astme, koristim Foster pumpicu i Singulaair tablete. Redovno koristim terapiju. Koristila sam Simbioza pumpicu ali pošto mi se stanje pogoršalo promenila mi je terapiju u Foster. Međutim ovo golicanje ne prestaje. Pila sam razne lekove za alergiju od Nixara do Presinga, Letizena i ništa nije pomoglo, čak mi bilo i gore od Presinga i Letizena. Nixar je malo smirio ali se opet vratio. Tako nedelju dana ok, ne golica i opet se vraća i to vrlo jako, da me budi iz sna nekad. Radila sam bris grla i našli su mi streptokoku 70%. Pila sam Dovicin 10 dana i Coprocinal 7dana. Radila sam bris i kažu da nema više samo da imam Kandidu sada na jeziku. Koristim gel Daktanol, međutim imam gori svrab grla od njega. Radila sam alergo test i pozitivan je na perje, prašinu i grinje. Nemam nikakvih simptoma osim golicanja u grlu i svrab levog oka. Radila sam bris oka nalaz je uredan. Ne znam više šta da pijem. Juče je svrab u grlu bio neizdrživ. Molim za pomoć. 

  Odgovoreno: 20. 01. 2018.
  • Poštovana,

   S obzirom na alergiju koja Vam je utvrđena, golicanje je simptom koji ne iznenađuje. Samo antihistaminici imaju smisla. Bez antibiotika. A gljivice samo posle brisa u kome piše 100%  Najvažnija je preventiva da nemate perje, vunu i slične prirodne materijale u krevetu jer je to leglo grinja. Izbacite iz spavaće sobe zavese, tepihe i sve što skuplja prašinu. Nemojte da usisavate prašinu i ne ulazite 1 sat posle usisavanja u sobu.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #155437

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 21. 01. 2018.

   Postovani, antihistaminici nisu lekovi koji mogu nešto da izleče, oni samo ublažavaju simtome, npr. svarb, i to samo dokle se piju. Ideja je da se alergeni maksimalno izbegnu jer kada ne biste nikada došli u kontakt sa supstancama na koje ste alergicni, Vi ne biste imali nikakve tegobe. Mehanizm njihovog delovanja je identican, to su h 1 antagonisti prve ili druge genreacije. Pozdrav

  • Hvala na odgovoru. Koje antihistamike preporučujete? Ja sam koristila: Nixar letizen, Presing, Avokast, Elaroten i ni jedan nije pomogo (osim Nixara u nekoj meri) i simptomi su se vratili. 

Ostavite komentar