1. Fiberepifaringoskopija kod dece

  Pitanje broj: #108241

  Poštovani, 

  Zanima me kako se izvodi fiberepifaringoskopija kod dece uzrasta 4 godine? Da li procedura podrazumeva anesteziju i kako pripremiti dete za taj pregled?

  Odgovoreno: 20. 11. 2012.
  • Poštovana,

   Pregled se izvodi sa lokalnom anestezijom koja se naprska u nos i onda se uvuče tanak kabal koji na svom kraju ima malu kameru koja vidi sve u nosu i delu iza nosa (epfarinks ili nazofarinks) gde je smešten treći krajnik i otvori eustahijevih tuba. Pregled traje kratko i ne bi trebalo da predstavlja problem za dete od 4 godine. Samo se postavlja kao pitanje - šta je indikacija za ovu vrstu pregleda i šta ćemo saznati (uvećan treći krajnik) a da nismo znali i pre fiberepifaringoskopije?

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #108241

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 21. 11. 2012.

   U tom slučaju problem je najverovatnije na nivou sinusa. Ako ste u beogradu javite se na d. N. Milosevic@gmail. Com da se dogovorimo za pregled.

  • Postovana doktorka, zahvaljujem na odgovoru. Sva tri krajnika su odstranjena pre godinu dana i ugradjene shepard cevcice, a doktor na institutu za majku i dete predlaze pomenuti pregled, jer dete konstantno ima gust sekret koji izlazi iz nosa, ociju, i koji je tri puta u poslednjih godinu dana izazvao upalu uha. Dete je na antibioticima svakog meseca, jer zbog nakupljenog sekreta dolazi do bakterijske infekcije pracene temperaturom. Radjeni su alergoloski kozni testovi i jedina reakcija je bila na polen trave (3/6) . Nasonex sprej i claritin nisu dali nikakvo poboljsanje. Da li smatrate da je fiberepifaringoskopija neophodna ili postoji jos neka alternativna dijagnosticka procedura?

Ostavite komentar