1. Pitanje broj: #82536

    Poštovani, imam 25 godina i godinama unazad imam problema sa grlom (2 do 3 puta u toku godine odlazim kod lekara opšte prakse zbog povišene temperature, zapušenog nosa, bola u grlu) . Iskreno do ove godine nisam previše mario da istražim srž problema. Ove godine mi je u roku od 2 meseca 3 puta bio zapušen nos zbog čega mi je stradalo grlo. Na atd-u sam radio alergo-testove, alergičan sam na grinje i korov. Dobio sam uput za orl i preporuku nasonex sprej i aerius lek. Na orl su mi rekli da imam blagu devijaciju i da patim verovatno i od alergije i da uzimam nasonex sprej a ako se nastave jače tegobe da dođem da mi operišu devijaciju. Moja pitanja za vas su: da li nasonex sprej može da ošteti nosnu sluznicu tj da se prosto, žargonski izrazim da li je moguće ‚‚navući‚‚ se na taj sprej? Zatim, još jedno zapravo glavno pitanje koje želim da pitam je: ja nisam operisao krajnike i na svaki pomen lekarima da nisu možda u pitanju krajnici problem, svi me istog trena odbijaju ali ne sa odgovorom da nisu nego da je to u ovim godinama opasno jer mogu da mi se oštete glasne žice i da dođe do još nekih komplikacija?! Apsolutno ne razumem tu argumentaciju pa vas molim da mi odgovorite koliko je zapravo rizična ta operacija kod odraslog čoveka jer je meni i kada sam potpuno zdrav i nemam nikakvih tegoba, grlo crveno (?!) .

    Odgovoreno: 21. 05. 2011.
    • Poštovani,
      Na nasonex sprej ne možete da se navučete jer je to lokalni kortikosteroid (danas je neuporedivo bolji avamys sprej za nos koji se koristi 1 x dnevo po 2 spreja u svaku nozdrvu) . Pacijeni se navuču na vazokonstriktorne sprejeve za nos (nafazol, olynth. . .) . Operacija krajnika odraslih osoba je apsolutno bezbedna kao i operacija deca. Kod odraslih malo češće postoji mogućnost krvarenja posle operacije nego kod dece. Što se tiče glasnih žica, operacija krajnika nema nikakve ali baš nikakve veze sa glasnim žicama.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #82536

    • Postovani, Dete mi ima 3,5 god orl je prepisala nazonex sprej 0,05. Ja kad prsnem detetu u nos. On pocne da kija i da kaslje. Da li su mu jake kapi?

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 19. 02. 2013.

      Prvo morate da izaberete da li će da vas leče apotekari - farmaceuti ili vaši lekari koji su vas pregledali i da li savet za terapiju koji je napisan i overen odgvarajućim pečatom. Ne znam šta ste čitali o kortikosteroidima ali inhalacioni i intranazalni kortikosteroidi predstavljaju najnoviji oblik administracije kortikosteroida koji se koristi i kod trudnica bez posledica po dete!!!!! Opez u doziranju je potreban kod male dece kada se koriste i intranazalni i inhalalacioni kortikosteroidi,

    • Da li je sprej avamys zaista toliko stetan, koliko se sme u kontiuitetu koristiti s obzirom da koristim i seretide siskus 100 i singular uvece? Citam i jezim se od prica o kortikosteroidima, apotekari su narocito protiv toga, a doktori mi prepisuju. Sta da radim? Imace imam 40 godna, bronhijalnu astmu od pre dva meseca (od nelecenih sinusa) , nisam radjala. Molim vas, odgovorite mi. Srdacan pozdrav

Ostavite komentar