1. Pitanje broj: #78351

    Lijep pozdrav! Dijagnosticirani su mi rainkeovi edemi na glasnicama i predložena hirurška intervencija. Da li mi možete reći, da li je to komplikovan zahvat i kako i koliko traje oporavak (koliko se ostaje u bolnici, neka uzdržavanja od hrane, pića, specifičnosti zahvata ili oporavka. . .) ? Hvala puno na odgovoru.

    Odgovoreno: 04. 03. 2011.

Komentari na pitanje: #78351

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 28. 08. 2012.

      Kao što sam odgovorila pacijentu sa tim problemom - operacija je jednostavna za pacijenta i oporavak je brz - ostalo zavisi od opereme i iskustva lekara u vašem gradu. Sa takvim problemom potpuno je uobičajeno da pacijenti ne mogu da pevaju i slično. Najvažnije je da prestanete da pušite ako ste pušač, jer ako to ne uradite problem će se vremenom ponovo vratititi.

    • Imam jednaku dijagnozu (rainkeovi edemi na glasnicama) ali kad sam ja pitala liječnika za eventualnu operaciju, rečeno mi je da mi "baš ne savjetuje to" jer da mogu ostat bez glasa! Kako onda pjevači operiraju glasnice i po nekoliko puta bez loših posljedica? Meni isto puca glas, brzo se umaram gooriti a o pjevanju više ne mogu ni sanjati! Da li je operavija tog stanja zaista tako opasna po glas? Srdačan pozdrav!

Ostavite komentar