1. Pitanje broj: #74063

    Poštovana doktorka, molim vas da mi objasnite što preciznije kakve veze ima bolest osteogenesis imperfekta sa otosklerozom? Zašto je neophodno uraditi to što mi je doktor preporučio, a to je genetsko ispitivanje? Da li postoji bilo kakva opasnost prilikom operacije otoskleroze ukoliko postoji osteogenesis imperfekta? Molim vas da mi sve što možete objasnite što jednostavnijim rečima jer sam totalni laik, a od doktora sam dobijala neke kontradiktorne informacije. Još dva pitanja za kraj. Da li bi sa nalazima iz instituta za reumatologiju doktor dobio potrebne informacije da li je operacija bezbedna za izvođenje? I da li ukoliko bolest postoji recimo u tom najblažem obliku kakve su posledice toga i da li onda operaciju uopšte moguće izvesti? Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 26. 12. 2010.
    • Poštovana,
      Genetsko ispitivanje je u cilju potvrde ili isključivanja osteogeneze i ima dijagnostički značaj kao i dexa i rtg kostiju. Kod ove bolesti dolazi do čestih preloma kostiju dok otoskleroza predstavlja okoštavanje i fiksaciju slušnih koščica dakle proces je suprotan osteogenezi. Postoje 3 male slušne koščice koje se nalaze u srednjem uvu i povezuju bubnu opnu sa unutrašnjim uvom. Ako postoji osteogeneza i slušne koščice mogu da budu zahvaćene. Dakle, uradite ct piramida temporalne kosti i idite kod reumatologa a onda kod otorinolaringologa s kojim ćete se dalje dogovarati o operaciji otoskleroze. Ako bolest postoji, onda bi bili skloni prelomima kostiju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #74063

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 28. 08. 2012.

      Nemam povratne informacije od tog pacijenta. Ja lično se bavim rinohirurgijom tj. Operacijama nosa i sinusa. Za vas je najbolje da se dogovarate sa doktorom koji vas je već operisao. Srećno. Pozdrav

    • Postovana, molim vas za info dali ste uradili operacija i dali ja imala uspeh? Ja sam imala 5 godina otoscleroza samo na jedno uvo i uradila operacija koja nije dala nikakav uspeh, nakon godinu dana pojavila sa otoslcleroza i na drugo uvo i stanje se naglo pogorshava, u meguvrmenu sam saznala da imam oi (na bazi vasheg komentara) i moj doktor mi je preporucio reviziju ali ja se sada bojim novog zahvata. .

Ostavite komentar